Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

Zorgt lang thuis wonen bij ouderen voor woningvervuiling?

Dat Nederland langzamerhand steeds meer aan het vergrijzen is, mag duidelijk zijn. De gemiddelde leeftijd stijgt rap en deze groep blijft vaak langer thuis wonen. Deze mensen wonen vaak tientallen-jaren in hetzelfde huis, waarbij de schoonmaak nihil is. Want wie gaat er nu het lakverf bijhouden of de muren van een nieuw kleurtje voorzien? Deze werkzaamheden worden vaak dermate achtergesteld dat het aantal vervuilde woningen steeds meer toeneemt. Het zijn vaak ouderen met psychiatrische, somatische en psychosociale problemen waarbij het belangrijk is om alert te zijn op deze problematiek en tijdig in te grijpen. Het vroegtijdig ingrijpen kan er voor zorgen dat er geen huisuitzetting of dakloosheid tot gevolg is. Maar wat is nu de oorzaak van een vervuilde woning?

Oorzaken vervuilde woningen 

De meeste vervuilde woningen ontstaan bij ouderen in onze samenleving. Dit gaat vaak over de alleenstaande ouderen die moeilijk toegankelijk zijn voor anderen en grotendeels leven in een isolement. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er sprake is van verlies van dierbaren en het gevolg hiervan is dat het aantal ouderen zonder hulp zichzelf niet goed meer kunnen redden. Vaak wordt de hulp afgewezen door angst voor verlies van autonomie of gebrek aan inzicht, waarbij vervuilde woningen het gevolg zijn. Deze ouderen overzien vaak na verloop van tijd de rommel niet meer in huis, waarbij er een externe partij moet worden ingeschakeld om deze huizen grondig te reinigen. Een vervuilde woning schoonmaken is vaak een emotioneel proces, doordat er door veel spullen moet worden gezocht waar veel geduld voor nodig is. Hier kunnen spullen met veel waarde tussen zitten, waarbij goed moet worden nagedacht wat belangrijk is om te bewaren. 

Hulpverlening 

Als we spreken over de problematiek bij verwaarlozing van ouderen, dan is een goede werkstijl van professionele hulpverlening belangrijk. Vaak vraagt deze groep niet zelf om hulp, maar ontkennen ze de problemen en weigeren enige hulp. De hulpverlening wordt dan ook vaak ingeschakeld door bijvoorbeeld de buren die zich zorgen maken, de huisarts of de thuiszorg. Ook kan de wijkagent wat opmerken of de woningbouwcorporatie die voor een periodieke controle langs komt. Zo is het voor de hulpverleners belangrijk om vertrouwen te winnen, binnen te komen en uiteindelijk het isolement te doorbreken. Het reinigen van het huis is hierin al een goede eerste stap. Na deze werkzaamheden worden de hulpverleners vaak betrokken om het resultaat te tonen en eventuele gevonden documenten terug te geven. 

Woning reinigen 

Er zijn dus meerdere opties om ouderen te helpen tegen verwaarlozing en een daarvan is het reinigen van de woning. Het beste is om hiervoor een partij in te schakelen waarbij de uitvoering van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door een vast team van opruimers. Door continu met hetzelfde personeel te werken, wordt er een band opgebouwd met de bewoner en kan er wederzijds vertrouwen worden opgebouwd om tot een goed resultaat te komen. Tijdens het schoonmaken van de woning is het goed om contact te onderhouden met bijvoorbeeld de maatschappelijke instelling die de bewoner begeleid of een contactpersoon die voor de persoon in kwestie kan staan. Het kan immers een emotioneel proces zijn, omdat het vaak gaat over een woning waar tientallen jaren is in gewoond en weinig tot slecht is onderhouden. Zo kunnen er allerlei spullen gevonden worden die al jaren niet zijn aangeraakt. 

Meer weten over Thuisbegeleiding?

Geef een reactie