Blog over interieur, decoratie en wonen

Keuken, Slaapkamer, Thuis, Wonen

Waarom veel mensen de overstap maken naar LED verlichting

Dat het aanbod van LED verlichting steeds groter wordt, zal je vast niet ontgaan zijn. Dat is natuurlijk ook logisch aangezien er ook een toenemende vraag naar deze vorm van verlichting is. LED verlichting biedt namelijk veel praktische voordelen. In dit blog gaan we je daarom vertellen waarom veel mensen de overstap maken naar LED verlichting. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken als je op zoek gaat naar verlichting. 

Wat is LED verlichting?

De letters LED staan voor Light Emitting Diode. Een LED is een elektronisch onderdeel dat licht geeft als er stroom doorheen gaat. Gloeilampen geven op dezelfde manier licht, maar die worden heet. Daardoor gebruiken ze meer energie. LEDs worden niet heet. Ze worden wel warm maar in veel mindere mate. Er gaat dus minder energie verloren aan warmte. Dit brengt ons meteen bij het grootste voordeel van LED verlichting en dat is de grote energie efficiëntie. Er is namelijk géén sprake van energieverlies doordat er geen gloeidraad verlicht hoeft te worden. Dit maakt een LED lamp zo’n 90% efficiënter in vergelijking met een gloeilamp. Daarnaast is LED verlichting 8 tot 10 keer zo zuinig dan halogeen lampen.

LED verlichting sfeerloos?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat LED verlichting sfeerloos is. Als je wel eens op vakantie bent geweest in Zuid-Europa, heb je daar vast wel eens gegeten in een zaakje dat verlicht was met “gezellige” TL buizen. Deze zorgen voor meer dan voldoende licht maar een gezellige sfeer is ver te zoeken. Toen LED verlichting net op de markt was, had deze verlichting hier ook wel iets van weg. Vaak was het een fel en hel licht en deed het een beetje aan tl-verlichting denken. Inmiddels is de LED lamp steeds verder doorontwikkeld en zijn er verschillende kleuren op de markt gekomen. Met verschillende kleuren bedoelen we niet blauw, rood of groen licht maar verschillende kleurscharkeringen in wit licht. Zo kun je met LED verlichting de voor jou ideale sfeer creëren. Daarnaast zijn LED lampen ook nog eens dimbaar te verkrijgen wat voor een unieke sfeerverlichting in huis zorgt. 

De voordelen van LED verlichting

Om de overstap naar LED verlichting wat makkelijker voor je te maken, zetten we hieronder de voordelen van LED verlichting voor je op een rijtje:

  • LED lampen zijn energiezuiniger dan halogeen lampen

LED lampen zijn uitermate energiezuinig. Waar gloeilampen slechts 3 tot 6 procent van de stroom gebruikten voor het geven van licht en de rest voor warmte is dat bij LED lampen heel anders. LED lampen gebruiken namelijk 90 tot 95 procent van de stroom voor het geven van licht. Dit betekent dat je met LED lampen flink kunt besparen op je energierekening

  • LED lampen zijn meteen op volle sterkte

Waar je met spaarlampen nog wel eens moet wachten voordat deze voldoende opgewarmd zijn om de gewenste lichtsterkte af te geven, is dat met LED verlichting niet het geval. LED lampen zijn meteen na het inschakelen op volle sterkte. 

  • LED lampen worden niet heet

Ouderwetse gloeilampen en halogeen verlichting kunnen gloeiend heet worden. Zelfs al heb je ze maar heel kort aan. Een LED lamp daarentegen worden wel warm maar een stuk minder dan de bovengenoemde versies. Hierdoor is LED verlichting dan ook een stuk minder brandgevaarlijk. 

  • LED verlichting gaat veel langer mee

LED verlichting gaat veel langer mee dan gloeilampen of andere soorten verlichting. LED verlichting gaat gemiddeld tussen de 20.00 en 30.000 uur mee en in tegenstelling tot een gloeilamp gaan deze lampen niet in een keer stuk maar wordt het licht dat dat ze afgeven langzaam zwakker. Zo weet je ruim op tijd dat je de LED verlichting moet vervangen. 

Geef een reactie