Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

Waaraan denken bij het plaatsen van een dakkapel?

Het is uiteraard een uitstekende keuze om een dakkapel te laten plaatsen om jezelf van meer wooncomfort op zolder te voorzien. Je creëert immers meer licht en ruimte op de bovenste etage en biedt jezelf de mogelijkheden om een zolderkamer in te richten. Als je echter van plan bent om een dakkapel te laten plaatsen, zijn er een aantal zaken waar je goed over na moet denken. We nemen deze punten met je door.

Verschillende soorten dakkapellen

Uiteraard moet je erover nadenken welk soort dakkapel je wilt laten plaatsen. Je hebt hierin een veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden en deze opties gaan wat verder dan de maatvoering. Het is zeer verstandig om de opties goed te overwegen. Je keuze heeft immers wat consequenties voor zowel de korte als de lange termijn. Veel mensen kiezen voor een dakkapel met een plat dak. Je kunt echter ook kiezen voor een dakopbouw met een schuin- of puntdak. Tot slot zou je de keuze kunnen maken voor een dakkapel met een balkon.

Met betrekking tot de materialen van een dakkapel kun je kiezen uit een dakkapel van hout, kunststof, polyester of zink. Ook met betrekking tot de dakbedekking van een dakkapel heb je verschillende opties. Als je de keuze hebt gemaakt voor een dakkapel met een plat dak kun je kiezen voor EPDM, bitumen of polyester als dakbedekking. Voor dakkapellen met schuine daken wordt er vaak een lijn getrokken met de dakbedekking van het dak zelf. 

Kosten voor het plaatsen van een dakkapel

Uiteraard spelen de kosten voor het plaatsen van een dakkapel een rol bij het maken van de keuzes hierin. Een houten dakkapel met een plat dak is de meest voordelige optie. In veel gevallen wordt hierbij gekozen voor een prefab dakkapel. Dit dakkapel kan binnen slechts één dag geplaatst worden omdat er gebruik wordt gemaakt van kant en klare elementen. Een dakkapel met een schuin- of puntdak heeft een veel gecompliceerdere constructie. Het plaatsen hiervan zal meer tijd kosten en is duurder. Het is wel goed om te realiseren dat hout een materiaal is dat een onderhoudsbehoefte heeft. Dit is niet het geval bij materialen als kunststof, polyester of zink. 

Vergunning noodzakelijk voor het plaatsen van een dakkapel?

Een ander punt waar je zeker rekening mee moet houden bij het laten plaatsen van een dakkapel is of hiervoor een gemeentelijke vergunning noodzakelijk is. Er zijn situaties waarbij je hiervoor een vergunning nodig hebt maar dit is niet altijd het geval. De vergunning waar we het over hebben, stond in het verleden bekend als de “bouwvergunning” en valt onder de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO). In deze wet staat beschreven dat de gemeente toestemming moet geven als je ingrijpend gaat verbouwen. De voorwaarden voor het vergunningsvrij plaatsen van dakkapellen hebben betrekking op het model van de dakkapel, de afmeting en de plaats op het dak. 

Een dakkapel vergunningsvrij plaatsen mag als deze aan de achterzijde of aan de zijkant van het dak wordt geplaatst. Daarnaast moet het dakkapel voorzien zijn van een plat dak en een maximale hoogte hebben van 1,75 meter. Daarnaast moet deze geplaatst zijn op 0,5 meter vanaf de zij-, onder-, of bovenkant van het dak. Deze afmetingen gelden ook als je een vergunningsvrije dakkapel aan de voorzijde wilt plaatsen. In dit geval geldt wel als voorwaarde dat de gemeente geen eisen heeft gesteld aan het bestemmingsplan ter plaatse. Tot slot moet de woning welstandsvrij zijn. Als de woning in een welstandsgebied staat, heb je vrijwel altijd een vergunning nodig. Dit is zeker wel iets om over na te denken bij het plaatsen van een dakkapel om verrassingen achteraf te voorkomen.

Geef een reactie