Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

Verschil tuinkamer en veranda

Lees in deze tekstblog over het verschil tussen een serre of een veranda. Lees daarnaast nog wat handige tips om de tuinkamer leuk en leefbaar te maken, en hoe je die in kan richten.

Alle voor- en nadelen op een rij

Een veranda is al oud. In de Verenigde staten hebben de huizen al vele jaren een dak wat groter is dan de woning, en omdat het huis net een meter boven het maaiveld is, ontstaat er zo een balkon rond de woning. Ook tijdens een zomerse plensbui zat meer dan tweehonderd jaar geleden een cowboy in zijn schommelstoel op de veranda, en dat is nu nog zo. Pas veel later kregen we de tuinoverkapping in Nederland. 

De serre heeft een minder duidelijke geschiedenis. Wel is het zo dat dankzij warmtewerend glas en goede systemen om direct zonlicht tegen te houden, de serre stukken beter is dan vroeger. Een duidelijk voordeel van een serre is dat je letterlijk een wintertuin hebt. Je zit in een kas, geen enkele hinder van wind of regen, je hebt een mooi uitzicht naar buiten maar je bent niet buiten. Bij een veranda ben je wel in de buitenlucht, maar bedenk dat je daar met guur weer niet kan zitten. Je zal dan wel droog zitten tijdens een regenbui, maar onder de veranda is het nog net zo onaangenaam guur.

Inrichting van de serre of veranda

Niet uitzonderlijk hebben mensen een woonkamer in de achtertuin. Een loungeset met salontafel, zelfs een vloerkleed, en buiten tv. Extra accessoires zoals terrasverwarming is al oud, sommige mensen hebben de straalkachels al opgeruimd vanwege het milieu. Er zijn dus talloze mogelijkheden om een veranda in te richten. 

Een tip hierin, als je in het vroege voorjaar of late najaar nog in de veranda wil zitten terwijl het in feite te kil is, om dan even de barbecue aan te steken. Enkele gloeiende houtskolen is al een heerlijke straalkachel in de veranda. De serre daarentegen is in te richten met ieder meubilair. De wintertuin kan daar een standaard woonkamer zijn met een bankstel en salontafel van de meubelboulevard. Als er fel zonlicht opstaat moet je toch verduisteren, en zo kan de stof niet verkleuren. Een tuinkamer in een serre is dus makkelijker in te richten dan onder een veranda. Meubels onder een overkapping moeten tegen de weersinvloeden kunnen, de tuinkamer in de serre niet.

Geef een reactie