Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

Parket als vloerbedekking (houten vloer)

Voor de mensen die van een wat strakkere vloer houden die overal mee gecombineerd kan worden qua meubels en kleuren, is parket vaak ideaal. In dit overzichtelijke artikel staat informatie over parketvloeren en worden tips voor het onderhoud gegeven.

Soorten parket

Parket is een vloerbedekking die uit houten delen in verschillende formaten bestaat. Deze kunnen in verschillende parket-systemen gelegd worden. Er zijn grofweg gezegd drie soorten parket, namelijk:

  • Lamelparket; lamelparket is het meest verkochte parket op dit moment. Dit parket bestaat uit diverse samengestelde planken die onbehandeld, geolied of gelakt uit de fabriek komen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten lamelparket verkrijgbaar, zoals geborsteld, handgeschraapt, gerookt en gebeitst.
  • Massief parket; dit soort parket is het tegenovergestelde van lamelparket, het bestaat namelijk uit houten planken die na het leggen gelakt, geolied of geschuurd moeten worden. Nadat het parket gelakt is, moet het goed drogen, er mag dus tot die tijd niemand op lopen. De droogtijd bedraagt tussen de 1 en 36 uur, maar dit is afhankelijk van het soort lak dat gebruikt is.
  • Tapisparket; dit is de meest klassieke parket. Tapis is het Franse woord voor tapijt. Er wordt een laag hout als een soort van tapijt op de ondervloer gelijmd. Tapisparket heeft meestal de langste levensduur doordat groefverbindingen ontbreken en deze vloer gewoon geschuurd kan worden.

Tips onderhoud parket

Niet iedere vloerbedekking is hetzelfde en dus kan het onderhoud ervan ook verschillen. Enkele tips voor het onderhoud van een parket zijn:

  • Zand en vuil zijn de grootste boosdoeners bij parket , het kan namelijk gaan schuren op de vloer en dat kan krassen in de afwerklaag van het parket veroorzaken. Het is dus belangrijk dat parket regelmatig gestofzuigd en aangeveegd wordt.
  • Als parket slijtageplekken vertoont, dan is het tijd voor een nieuwe afwerklaag. Massief parket hoeft niet van te voren geschuurd te worden, lamelparket wel.
  • Massief parket wordt afgewerkt met olie of was. Wordt de vloer intensief gebruikt, dan is het belangrijk dat de vloer twee keer per jaar een behandeling met onderhoudswas of olie krijgt.
  • In principe heeft een parket vloer niks anders nodig dan twee keer per week een goede poetsbeurt met een daarvoor bestemd product, dat is al meer dan voldoende. Ook moet de vloer minimaal twee keer per week goed gestofzuigd worden, bijvoorbeeld voorafgaand aan de rest van de poetsbeurt.

Ook parket als vloerbedekking hebben?

Mocht je van plan zijn om parket te gaan kopen voor in huis, dan kun je op internet een speciaalzaak bij jou in de buurt vinden. Op internet kun je ook meer informatie vinden over een parket vloerbedekking. Ben je een echte doe-het-zelver, dan is er kant-en-klaar voorgefabriceerd parket te verkrijgen dat je na het leggen niet meer hoeft te behandelen. Lamelparket bestaat uit gezaagde parketstroken die op een onderlaag van plaatmateriaal zijn vastgelijmd. Ook deze kun je makkelijk zelf leggen, tenminste wanneer je geen twee linkerhanden hebt. Weet je niet precies wat je moet doen, dan kun je de verkoopmedewerker of de fabrikant om advies vragen of iemand inhuren om parket te leggen.

Geef een reactie