Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

Kiezen voor een massief eiken vloer

Een massief eiken vloer zijn planken die uit een stuk zijn gezaagd van natuurlijk vol hout. Dit kan eigenlijk bij alle houtsoorten, maar in Nederland wordt toch de voorkeur aan massief eiken gegeven. Dat komt omdat massief houten vloeren eenvoudig, maar ook gelijk heel modern zijn. In dit artikel bekijken we waarom de massief eiken vloer zo uniek is, en of het een vloer is die bij je past.

Massief eiken gaat langer mee

De vloeren die van massief eiken zijn gemaakt, zijn erg duurzaam. Het gebeurd ook wel dat de vloer de eigenaar overleefd, een van de redenen daarvan is dat massief eiken vloeren vaker worden geschuurd en afgewerkt. Ook kunnen deuken en krassen die ontstaan door de jaren heen heel makkelijk bij een renovatie worden weggewerkt. Deze massieve vloeren zijn heel erg geschikt voor winkels, kantoorpanden en woningen waar zware slijtage onvermijdelijk is.

Massieve vloeren zijn mooi

Wat je moet weten over massief eiken vloeren is dat ze vooral bekend staan om hun unieke uitstraling en schoonheid. Elke massieve vloer heeft ook zijn unieke combinatie van nerven en kleur. En kun je helemaal naar je eigen wens samenstellen.

Massief eiken vloeren zijn niet watervast

Toch kleven er ook wat nadelen aan zo’n mooie massief eiken vloer. Eiken vloeren zijn namelijk niet watervast. Daarom is het niet verstandig om een massief eiken vloer in vochtige ruimtes neer te leggen. Massief hout werkt dan als een spons en gaat vervormen. In een keuken kan een massieve vloer wel, maar omdat daar ook water aanwezig is moet daar wel met zorg mee worden omgegaan.

Een massieve vloer gaat niet met vloerverwarming

Een massieve vloer kan ook niet worden gelegd op vloerverwarming. Net als een massieve vloer niet tegen vocht kan, kan de vloer ook niet tegen temperatuurverschillen. De vloer kan dan kromtrekken. Als je toch graag een houten vloer wilt bovenop een vloerverwarming kun je het beste lamelparket of een multiplank installeren. Deze planken hebben een andere opbouw waardoor ze 80% minder werken dan een massieve vloer.

Het verschil tussen lamelpakket en een massieve vloer

Lamelpakket is eigenlijk net zo mooi als een massieve vloer. Ook heeft lamelpakket betere eigenschappen dan een massieve vloer. Het enige punt waar het verschilt is het aantal keer schuren. Dat kun je met een massieve vloer meerdere keren doen. Toch kan dit bij lamelpakket ook goed worden opgevangen door een extra dikke toplaag van minstens 6 mm.

Bron: Woningvoordeel.nl

Geef een reactie