Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

Je woning verwarmen met een houtkachel

Je energiekosten blijven stijgen en stijgen. Dit komt voornamelijk omdat de gasprijzen zo hoog zijn, en daarom is het logisch dat je op zoek gaat naar manieren om deze kosten te verlagen. Je kunt je onder andere verdiepen in het verduurzamen van je woning door middel van isolatie en dubbele beglazing. Maar je kunt ook kijken naar andere methodes om je woning te verwarmen, bijvoorbeeld  door middel van zonnepanelen of een houtkachel. Er zijn verschillende soorten houtkachels. De houtkachel speksteen heeft als grote voordeel dat de kachel nog lang warmte blijft afgeven. Zo blijft de kamer nog uren nadat het vuur gedoofd is lekker warm zonder dat je extra kosten hoeft te maken.

Waar wordt een houtkachel voor gebruikt?

Een houtkachel wordt meestal gebruikt om ruimtes te verwarmen. Sommige houtkachels zijn geschikt voor buiten, anderen voor binnen en sommige voor zowel buiten als binnen. Soms wordt een houtkachel ook gebruikt om etenswaren in te roosteren zoals marshmallows. Tegenwoordig worden houtkachels soms gebruikt om broodjes mee te roosteren of zelfs om pizza’s in te bakken. Een houtkachel kan meestal afgesloten worden met een deurtje. Het hout plaats je aan de binnenkant van de houtkachel. Meestal zit er ook een rooster in de houtkachel waar je iets op kunt leggen.

De voordelen van een houtkachel.

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een houtkachel. Nu de gasprijzen zo enorm hoog zijn is het een slimme manier te besparen op je energierekening. Je kunt de thermostaat in veel gevallen zelf helemaal uitlaten als je de houtkachel aansteekt. Een speksteen houtkachel zorgt er ook nog eens voor dat de ruimte verwarmd blijft nadat het vuur al lang gedoofd is. Dit komt doordat de speksteen houtkachel warmte lang vast houdt en hierdoor nog heel lang warmte blijft afgeven. Zo kun je de hele avond gezellig met vrienden of familie in de kamer zitten zonder dat je je druk hoeft te maken over de energierekening. Een ander voordeel van een houtkachel is dat veel mensen de geur die vrijkomt erg lekker vinden ruiken. Tot slot geeft een houtkachel een gezellige sfeer. Wat is er nu leuker dan in de koude wintermaanden gezellig met elkaar om het haardvuur heen zitten? Daar kan toch niets tegenop?

Geef een reactie