Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

Energie besparen in coronatijd

Door corona werk je misschien thuis of ben je in het weekend ook minder vaak van huis dan je normaal gesproken bent. Hierdoor krijg je misschien meer tijd om je huis in te richten, maar je verbruikt ook meer energie. En daarom geef ik je in dit artikel een aantal handige tips om energie (en daarmee uiteindelijk ook geld) te besparen. Zo houd je meer geld over voor het inrichten van je huis!

Je huishoudelijke apparaten

De eerste praktische tip die ik je mee kan geven betreft de huishoudelijke apparaten in huis. Want heb jij er ooit bij stilgestaan hoeveel energie de apparaten die je hebt verbruiken? Daarvoor hebben ze energielabels in het leven geroepen, waarbij A+++ de meest zuinige energieklasse is. Check de energieklasse van jouw apparaten. Het kan interessant zijn om je apparaten te vervangen door een energiezuinige variant. En let er sowieso op wanneer je nieuwe apparaten koopt!

De verwarming

De verwarming draait natuurlijk ook meer uren dan normaal doordat je meer thuis bent. Zorg ervoor dat je je niet gewend raakt aan een te hoge temperatuur. Rond de 20/21 graden is al meer dan genoeg. Heb je het ‘s avonds koud? Trek dan een warme trui aan. En kijk ook eens naar de mogelijkheden om energiezuiniger te verwarmen. Eén van die oplossingen is een warmtepomp, die ‘gratis’ energie uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht haalt en dit omzet in warmte. In combinatie met zonnepanelen kun je er zelfs voor zorgen dat je helemaal geen kosten meer betaalt voor je verwarming!

De verlichting

De lampen staan ook vaker aan nu je thuis bent. En ook met de verlichting kun je stappen maken als het gaat om energiezuinigheid. Want wist je dat led lampen al snel 85% minder stroom verbruiken dan gloeilampen, en 75% minder dan halogeenlampen? Het loont dus de moeite om eens te kijken welke lampen je in huis kunt vervangen door een energiezuinige variant.

Als je bovenstaande tips toepast, kun je al een aantal goede stappen zetten als het gaat om het besparen van energie. Alle beetjes helpen en bij elkaar opgeteld kun je dan alsnog een mooi bedrag sparen.

Geef een reactie