Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

Een verzakt huis: hoe ontstaat het en hoe los je het op?

Heeft uw woning te maken met klemmende deuren en ramen? Of zijn in de afgelopen jaren de vloeren merkbaar schever geworden dan voorheen? Dan kan het maar zo zijn dat uw woning te maken heeft met een verzakking. Een verzakking is in veel gevallen het gevolg van problemen met de fundering. Een fundering die onvoldoende steun haalt uit zijn omgeving kan het na verloop van tijd begeven. Met de gevolgen van dien. Maar hoe kan het dat dit gebeurd? En nog belangrijker, hoe kunt u het oplossen en ervoor zorgen dat het nooit meer gebeurd? In dit artikel vertellen we u er alles over.

Oorzaken van een problematische fundering

De funderingsproblemen die ontstaan bij een problematische fundering kunnen uiteenlopend zijn. Elke fundering is namelijk uniek. Afhankelijk van het type woning en de grond waar die op gebouwd is, is de één meer gevoelig voor een bepaald probleem dan de ander. Over het algemeen zijn er 5 oorzaken die kunnen zorgen voor de verzakking van een huis:

  • Vochtverlies: door verdamping van grondwater in droge perioden, of door onttrekking van grondwater door omringende bomen, verliest de fundering zijn draagkracht.
  • Verschillende funderingen: soms wordt er bij een aanbouw of uitbouw gebruik gemaakt van een andere fundering die anders is dan die van de woning zelf. Deze ongelijkheid kan na verloop van tijd voor problemen zorgen.
  • Geconcentreerde belasting: te hoge belasting van de fundering op één plek in de woning kan op den duur tot problemen leiden.
  • Externe factoren: zwaar verkeer of hevige bouwactiviteiten zorgen voor veel trillingen in de grond. Dit kan er voor zorgen dat de bodem waar de fundering op geplaatst is, aangetast wordt.
  • Bodemgesteldheid: inklinking van veen- of kleigrond, of het wegspoelen van de grond waar de fundering op staat, zorgt voor onvoldoende ondersteuning van de fundering.

Funderingsexpert inschakelen

Als u geconstateerd heeft dat uw woning een verzakking heeft ondergaan doet u er goed aan om zo snel mogelijk een funderingsexpert in te schakelen. Het kan namelijk beginnen met klemmende deuren en ramen, maar ook tot grote scheuren in de gevel en/of muren. Dergelijke schade kan enorm in de kosten oplopen. Twijfelt u of u te maken heeft (gehad) met een verzakking? Ook dan doet u er goed aan een expert in te schakelen. Zij kunnen uitgebreid onderzoek naar uw fundering, zonder dat u of uw buurt daar last van heeft.

Geef een reactie