Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

Duurzaam wonen doe je zo

Het gaat slecht met het milieu, je hoort het overal op het nieuws en ook zelf kun je de gevolgen van klimaatverandering al merken. We hebben een enorm warme en lange zomer gehad en overal in de wereld zijn er orkanen en bosbranden. Om de gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat we allemaal duurzamer gaan leven. In dit artikel hebben we enkele tips voor je op een rij gezet zodat ook jij duurzamer kunt leven.

Verminder je afval

Een goede manier om duurzamer te leven is door je afval te verminderen. Dit is een stuk simpeler dan het klinkt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een eigen tas meeneemt als je boodschappen gaat doen zodat je geen plastic tasjes in de winkel hoeft te vragen. Let er daarnaast op dat je geen producten koopt waar onnodig plastic omheen zit. Uiteraard is het niet mogelijk om helemaal geen afval meer te hebben. Probeer daarom zoveel mogelijk te recyclen en scheid het afval wat je wel weg moet gooien.

Bespaar water en energie

Je kunt een stuk duurzamer wonen door op water en energie te besparen. Douche bijvoorbeeld een paar minuten korter, dit scheelt al een hoop liter water. Ook kun je een waterbesparende douchekop aanschaffen, zo bespaar je dubbel zoveel water. Ook het besparen van energie is vrij eenvoudig. Zet elektrische apparaten uit in plaats van op stand-by, zet je lichten uit als je de kamer verlaat en zet je wasmachine op eco-stand. Met deze maatregelen bespaar je niet alleen water en energie, maar ook een hoop geld.

Schaf zonnepanelen aan

Als je echt heel duurzaam wilt wonen kun je investeren in zonnepanelen. Dit is een grote investering, maar je krijgt er veel voor terug. Met zonnepanelen kun je namelijk een hoop energie winnen, hierdoor heb je de kosten vaak binnen tien jaar al terugverdiend. De panelen kunnen op elk soort dak gemonteerd worden. Als je de panelen op een plat dak plaatst kun je hier het beste een zonneschans onderzetten. Hierdoor passen er meer zonnepanelen op het dak en win je dus nog meer energie.

Geef een reactie