Blog over interieur, decoratie en wonen

Inspiratie, Thuis, Wonen

5 tips voor een senioren badkamer 

Het kan best confronterend zijn, ouder worden. Je wordt steeds minder mobiel en je hebt al moeite met kleine opstapjes, terwijl je je mentaal gezien nog een stuk jonger voelt. Zo word je huis ook steeds minder leefbaar en is de trap opkomen al een opgave. Daarom zijn veel bejaardenwoningen tegenwoordig ook gelijkvloers of zit er een traplift in, diezelfde problemen en oplossingen heb je ook voor badkamers. De badkamer is immers een belangrijk onderdeel van een huis en moet dus ook prettig te gebruiken zijn, daarom geef ik in dit blog een aantal punten die cruciaal zijn voor een senioren badkamer.

1 Geen drempels of opstapjes

Ouder worden gaat ermee gepaard dat bewegen steeds zwaarder wordt en een kleine drempel kan daardoor al een hele opgave zijn. Om die reden is het verstandig om in een seniorenwoning zo min mogelijk opstapjes te hebben, datzelfde geldt dus ook voor de badkamer. Een gelijkvloerse badkamer is voor ouderen fijner om zich in te bewegen en daarbij ook veiliger.

2 Een inloopdouche en/of een instapbad

Veel mensen hebben een douche die gecombineerd is met het bad, wat betekent dat je het bad in moet stappen om een douche te kunnen nemen. Aangezien een bad toch al gauw zo’n 50 centimeter hoog is kan dit een behoorlijke opgave zijn en is het dus niet aan te raden om een gecombineerde douche en bad te nemen. Zo kan je beter voor een instapbad gaan, waar een waterdichte deur inzit zodat je makkelijk het bad in kan. Dat kan ook gecombineerd worden met een douche, maar alleen een inloopdouche is een even goede oplossing. In dat geval raad ik het wel aan om een douchestoel te nemen.

3 Een antislipvloer

Een van de grootste gevaren is slipgevaar en zeker voor ouderen. De vloer in badkamers wordt vaak nat en kan daardoor erg glad en dus gevaarlijk worden. Daarom is het verstandig om een antislipvloer te nemen zodat je veilig rond kan lopen in de badkamer zonder bang te moeten zijn om te vallen.

4 Veel houvast

Van de deurgreep aan het begin van de badkamer tot de douche zelf moet er genoeg houvast zijn om zo het gevaar op vallen te minimaliseren. Daarom is het aan te raden om op veel plekken een handgreep te installeren in de douche, bij het toilet en verder aan de muren.

5 Genoeg ruimte

Veel bejaarden zijn slecht ter been en maken dus gebruik van een rollator of rolstoel, daarom moet er genoeg ruimte zijn. Het is namelijk niet handig als de rolstoel niet door de deur past of dat de wc moeilijk bereikbaar is met bijvoorbeeld en rolstoel. Dit hangt natuurlijk af van uw situatie, maar het is handig om hier rekening mee te houden.

Geef een reactie