Blog over interieur, decoratie en wonen

Wonen

5 tips voor de aanschaf van een airco

Wanneer het ’s zomers dagen achter elkaar heerlijk weer is, is dat natuurlijk heerlijk. Het is fijn wanneer je tijdens die warme dagen, binnen af kan koelen. Op een gegeven moment wordt het alleen lastig om de warmte buiten te houden. Dan biedt een airco uitkomst, doordat het effectief ruimtes kan koelen. Met de volgende 5 tips schaf jij jouw ideale airco aan. 

Kies de juiste soort

Er zijn verschillende soorten airco’s met elk hun eigen voor- en nadelen. Een mobiele airco is, zoals de naam al doet vermoeden, een airco die je kunt verplaatsen. De warme lucht wordt via een afvoerslang door het raam naar buiten afgevoerd. Een condensbak vangt vocht uit de lucht op. Een split unit airco is een vaste airco die bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. Het binnengedeelte voert vocht en warme lucht naar buiten af via het buitengedeelte. Deze airco is vaak krachtig en kan daardoor voor grote ruimtes gebruikt worden. Het kan vaak ook enkel ventileren of zelfs verwarmen, waardoor je hem voor ieder seizoen kunt gebruiken. 

Kies het juiste vermogen

Om de gewenste temperatuur in een ruimte te krijgen, is het belangrijk dat de airco het juiste vermogen heeft. Een te klein vermogen kan een grote ruimte niet goed koelen, waar een te groot vermogen een ruimte te koud maakt. Meet dus van tevoren de ruimte(s) op waar je de airco in wilt gaan gebruiken. 

Let op het energielabel

Airco’s moeten verplicht voorzien worden van een energielabel. Dat laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt en hoe zuinig het apparaat dus is. Energielabels worden aangeduid met de letters A tot en met G, waarbij A de minste energie verbruikt. 

Het gewenste geluidsniveau

Een airco maakt geluid wanneer het een ruimte koelt. Iedereen kent wel die airco’s in hotels die zo veel lawaai maken, dat je er ’s nachts niet door kan slapen. Dat wil je thuis natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om te letten op het geluidsniveau als je het apparaat in de slaapkamer wilt gebruiken. Maar ook in andere ruimtes wil je natuurlijk gewoon jouw muziek kunnen luisteren of televisie kunnen kijken. In een woon- of werkruimte is een geluidsniveau van 50 dB geen probleem. Een mobiele airco heeft een geluidsniveau tussen 53 en 65 dB. Het geluidsniveau van een split unit airco ligt gemiddeld lager.

Let op extra functies

Als laatste kunnen airco’s verschillende functies hebben. Zo hebben de meeste airco’s een timer, waarmee je kan instellen wanneer hij automatisch moet uitschakelen. Sommige airco’s hebben filters waarmee ze de lucht zuiveren. Erg handig voor tijdens het pollenseizoen. Andere airco’s hebben een bevochtigings- of verwarmingsfunctie. Met die laatste functie kan je het apparaat dus ook in de winter als kachel gebruiken. Ideaal!

Geef een reactie