Blog over interieur, decoratie en wonen

Verhuizen, Wonen

Waarom een woning huren slimmer is dan een woning kopen

Sta je op het punt om op zoek te gaan naar een andere woning? Of ga je voor de eerste keer op jezelf wonen? De eerste keuze die je dan moet maken is natuurlijk of je gaat voor een huurhuis of een koophuis. Zeker als je een starter bent kan het verstandig zijn om eerst een huis te gaan huren. Ben je er nog niet helemaal uit? In dit artikel zetten we een aantal redenen op een rijtje waarom het voor jou wellicht slimmer is om een woning te huren dan om er één te kopen.

1) Als huurder heb je meer flexibiliteit

Een groot voordeel van een woning huren is dat je als huurder veel meer flexibiliteit hebt dan als woningeigenaar. Ga maar na: als je wilt verhuizen hoef je alleen maar de vaak korte opzegtermijn af te wachten. Heb je daarentegen een koophuis, dan ben je afhankelijk van hoe lang het duurt totdat je hem hebt verkocht. Bovendien bestaat de kans dat je op een bepaald punt met dubbele lasten komt te zitten.

2) Weinig onderhoudskosten

Heb je een eigen woning, dan zijn alle onderhoudskosten van je woning voor je eigen rekening. Of je betaalt maandelijks een bedrag aan de VVE hiervoor als je in een appartement woont. Als huurder heb je hier echter geen last van, omdat de verhuurder altijd opdraait voor de kosten van grote onderhoudsklussen.

3) Kans op huurtoeslag

Heb je niet zo’n dikke portemonnee, dan bestaat de kans dat je iedere maand huurtoeslag krijgt. Dit scheelt natuurlijk behoorlijk in je maandelijkse huurlasten. Om wat voor bedrag het precies gaat hangt af van onder andere de hoogte van je huur en je maandelijkse inkomen.

4) Je hoeft niet bang te zijn voor restschuld

Als woningeigenaar moet je altijd in je achterhoofd houden dat de kans bestaat dat je ooit je woning voor minder geld moet verkopen dan het bedrag waarvoor je hem ooit hebt gekocht. Het verschil noemen we ook wel de restschuld. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Als huurder weet je in elk geval zeker dat dit je nooit zal overkomen.

Hoe vind je een geschikte huurwoning?

Heb je eenmaal gekozen voor huren, dan kun je echt op zoek gaan naar een huis. Maar hoe pak je dit het beste aan? Wil je gaan wonen in één van de grote steden, dan raden wij Huurstunt aan. Voor huurwoningen in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam of Utrecht is dit de beste plek, vanwege het geavanceerde systeem dat achter het platform zit. Hierdoor ben je altijd als eerste op de hoogte van nieuw aanbod, wat de kans een stuk groter maakt dat je snel een huurwoning vindt. Kijk voor meer informatie eens op Huurstunt.nl.

Geef een reactie