Blog over interieur, decoratie en wonen

Uncategorized

Essentiële machines voor gazononderhoud

Het onderhoud van het gazon vraagt om een regelmatige inspanning. Gelukkig zijn daar diverse gereedschappen voor beschikbaar, zodat je het werk een stuk gemakkelijker kunt uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld een robot grasmaaier. Dat is een apparaat waarnaar je niet eens hoeft om te kijken. Dit type grasmaaier doet zijn werk in stilte. Zelfs als je een aantal weken met vakantie bent geweest zal het gazon keurig gemaaid zijn. Het kost natuurlijk wel wat moeite om het apparaat goed te installeren, maar daar heb je vervolgens jarenlang plezier van.

Kenmerken van een robot grasmaaier

Een robot grasmaaier is een volautomatische grasmaaier. Voordat hij kan worden gebruikt moet er langs de randen van het gazon een metalen lijn worden aangelegd. Die wordt door de grasmaaier gebruikt om de grenzen van het gazon te bepalen. Zo’n lijn moet langs elk randje worden geplaatst, dus ook om de sokkels van beelden die op het gazon staan. Het gazonoppervlak wordt door de robot grasmaaier volgens een vast programma gemaaid. Als de accu van de maaier leeg raakt zal het apparaat automatisch naar het oplaadstation gaan, dat je in de tuin hebt aangelegd. Als de accu weer vol is gaat het maaiprogramma verder vanaf de plek waar het was gebleven.

Verticuteren

Een eigenschap van een robot grasmaaier is, dat het gemaaide gras niet wordt opgevangen. Het valt op het gazon en dient als voedsel voor het gras. Je hebt dus geen afval van het maaien, maar er ontstaat na verloop van tijd wel een viltlaag, waardoor het gras kan verstikken. Om die laag weg te halen moet het gazon twee per keer jaar worden behandeld met een verticuteermachine. Dat is een elektrisch apparaat, dat met messen door het gazonoppervlak snijdt. Na afloop van het verticuteren kan het losgesneden vilt en mos worden opgeharkt. Het gazon krijgt dan weer voldoende lucht, en ook regenwater kan weer gemakkelijk in de grond doordringen.

Geef een reactie