Blog over interieur, decoratie en wonen

Tuin

Tips voor het onderhouden van je tuin

De zomer is weer aangebroken en veel mensen zijn weer volop aan het genieten van een tuin. Om ervoor te zorgen dat de tuin er netjes verzorgd bij blijft staan, is het echter van belang dat er ook zo nu en dan tuinonderhoud wordt uitgevoerd . Maar welke onderhoudswerkzaamheden kun je zoal uitvoeren? Op die vraag gaan we je in dit artikel een antwoord geven.

Voedingsstoffen

De beplanting heeft naast water ook voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Daarom is het van belang om voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan turf. Echter, vraag altijd bij het tuincentrum na welke bemesting je het beste bij welk groen kunt gebruiken. Op die manier weet je zeker dat iedere plant de juiste voedingsstoffen krijgt.

Grasmaaien

Met name in de warmere zomermaanden kan gras hard groeien. Zorg er daarom voor dat je het gras regelmatig maait. Daardoor kunnen nieuwe grassprieten zich beter ontwikkelen en neemt de dichtheid van het gras toe. Maai je het gras echter niet tekort, omdat het anders snel uitdroogt. Een goede vuistregel is om het gras niet korter dan tot 3,5 centimeter te maaien. Verwijder daarbij overigens altijd direct het gemaaide gras, zodat er voldoende lucht en licht bij de grassprieten kan blijven komen.

Bacteriën in de vijver

In de wintermaanden leggen veel mensen het filter van hun vijver stil en beperken ze het voeren van de vissen tot een minimum. Daardoor neemt de hoeveelheid afvalstoffen in het water af. Echter, wanneer je weer begint met het voeren van de vissen en het filter weer is opgestart, is het van belang dat er voldoende bacteriën in het vijverwater zitten die de afvalstoffen van de vissen afbreken. Bij vijverspeciaalzaken kun je flesjes bacteriën kopen zodat je de gewenste hoeveelheden bacteriën in het vijverwater en in het filter krijgt. Ook zijn er diverse webshops waar je bacteriën kunt bestellen, zodat je er de deur niet voor uit hoeft.

Snoeien

Het snoeien van de beplanting zorgt er voor dat het groen weer sneller en mooier groeit. Dat geldt ook voor bomen. Het is echter wel zo dat het ideale snoeimoment voor het groen per soort kan verschillen. Daardoor is het van belang om eerst na te gaan welk groen je in welke periode het beste kunt snoeien.

Water geven

Met name tijdens de warme dagen is het van belang dat je de beplanting voldoende water geeft, doe dat bij voorkeur in de avond. Let overigens op dat potplanten extra water krijgen, omdat deze planten relatief sneller uitdrogen dan planten die in de grond zijn gepoot. Om het jezelf gemakkelijker te maken, is het aan te raden om de potplanten dicht bij elkaar te zetten zodat het water geven een eenvoudig klusje is.

Tuinonderhoud zelf uitvoeren of uitbesteden?

Omdat het aantal dagen in Nederland waarop je in de tuin kunt zitten beperkt kan zijn, willen veel mensen zoveel mogelijk van hun tuin genieten en niet teveel tijd aan tuinonderhoud kwijt zijn. Echter, als je wilt dat je tuin er goed bij blijft staan, dan is tuinonderhoud van cruciaal belang. Toch hoef je het werk niet zelf uit te voeren. Hoveniersbedrijven kunnen het tuinonderhoud voor je uitvoeren. Zo kun jij van je tuin genieten en weet je dat de onderhoudswerkzaamheden op de juiste wijze worden uitgevoerd. Dat is een prettige gedachte!

  1. Leuk artikel! Deze tips kan ik volgend jaar zeker gebruiken in de zomer. Het grasmaaien zal ik zeker regelmatig doen. Ook zal ik aandacht moeten besteden aan het snoeiproces van mijn planten. Ik ga een hele evaluatie moeten maken.
    Dit alles zullen mijn planten heel goed doen.

Geef een reactie