Blog over interieur, decoratie en wonen

Tuin

Groenblijvende haagplanten voor een mooie tuin

Naast de bekende schutting, kunnen ook haagplanten worden ingezet als afrastering van een tuin. De haagplant is dan ook een groene en relatief goedkope oplossing om een scheidingslijn te vormen. Niet alleen om privacy met bijvoorbeeld de buren te creëren, maar ook voor het omranden van borders of om de kliko te verbergen. Aangezien de haagplanten in verschillende hoogtes verkrijgbaar zijn, kunnen ze perfect worden toegepast in zowel grote als kleine tuinen. Hieronder volgen 3 veelgebruikte haagplanten in de Nederlandse tuin die tevens online te bestellen zijn bij Plant en Grow. Handig, want dit bespaard je weer het nodige sjouwwerk!

Buxus

Wie kent hem niet? De Buxus sempervirens, ook wel Palmboompje. De laatste jaren is de plant wat negatief in het nieuws geweest vanwege de Buxusschimmel- en rups (mot). Desondanks is de Buxus nog steeds een veelgebruikte plant. Door de vatbaarheid van deze twee indringers is het belangrijk de Buxus tijdig te controleren en waarnodig, maatregelen te nemen om schade aan de plant te voorkomen. Doe je dit, dan kun jaren genieten van een prachtige Buxushaag. De heester is jaarrond wintergroen en heeft mooie groene, ovale bladeren. Snoei en bemest de plant 2 keer per jaar om te zorgen dat de plant in model blijft en mooi op kleur blijft.

Taxus

De Venijnboom, ook wel Taxus baccata genoemd is een veelgebruikte haagplant. De plant leent zich perfect om zowel lage (+/- 40 cm) als hoge hagen (250 cm) te creëren. De plant groeit relatief traag, maar dat is het wachten meer dan waard. De Taxus is jaarrond groen en vormt na zijn (onopvallende) bloei rode (giftige) besjes. Door de plant tijdig te snoeien vertakt de plant mooi waardoor een zeer dichte haag kan worden gevormd. Snoei de Taxus 2 keer per jaar, in het voorjaar na de eerste groei en in de late zomer nog een keer.

Ligustrum

De Liguster of Ligusterhaag is een snelgroeiende en wintergroene haagplant. In verhouding met de Buxus en Taxus groeit deze plant hard. Binnen enkele jaren kan een flinke haag worden verkregen. De bladeren zijn groen van kleur en ovaalvormig. In de zomermaanden bloeit de Ligustrum ovalifolium met witte bloempjes die erg populair zijn bij vlinders en bijen. Bij zeer strenge winters wil de plant nog wel eens zijn blad laten vallen, maar over het algemeen ben je jaarrond verzekerd van een groene haag!

Geef een reactie