Blog over interieur, decoratie en wonen

Tuin

Een lichtplan voor de tuin maken: hoe doe je dat?

Je bent je tuin aan het (her)inrichten en daar hoort het maken van een lichtplan uiteraard ook bij. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ is bij het aanleggen van verlichting in de tuin niet slechts een cliché. Wanneer je achteraf nog moet gaan graven in je tuin, of bestrating moet verwijderen, om elektriciteit aan te leggen, sla je jezelf voor het hoofd omdat je er niet eerder aan gedacht hebt. Gelukkig ben je nu dit blog aan het lezen, waarin we je niet alleen herinneren aan het belang van het maken van lichtplan, maar je ook helpen met het maken van jouw lichtplan voor je tuin.

Waarom licht in de tuin?

Je nieuwe tuin mag gezien worden, want je zult er ongetwijfeld veel tijd, energie en creativiteit in gestoken hebben. Het resultaat mag er dan ook zijn, maar zodra de zon ondergaat verdwijnt je tuin de duisternis in. Dat is zonde en bovendien ook helemaal niet nodig. Sterker nog, een goed verlichte tuin heeft iets speciaals en is misschien zelfs wel fraaier om te zien dan overdag. Daarnaast zorgt goede tuinverlichting ervoor dat je ’s avonds snel de tuin in kunt om iets uit het tuinschuurtje te pakken en verlichting biedt ook het gevoel van veiligheid, omdat ongewenst bezoek in de tuin direct opvalt. Met een verlichtingsplan voor de tuin richt je je dus niet alleen op esthetica, maar ook op praktische voordelen.

Welke lampen moet je kiezen?

Wanneer je lampen voor in de tuin gaat kiezen, kun je kiezen uit verschillende soorten buitenlampen. Met staande buitenlampen kun je jouw tuin vorm in het donker geven. Plaats ze langs het pad of volg de lijnen van je gazon. Deze lampen geven diepte aan je tuin en maken grote delen van de tuin zichtbaar. Wandlampen zijn overigens ook geschikt voor dit doel, zeker wanneer je een relatief kleine tuin hebt met een schutting op de grens. Door gebruik te maken van lampen tegen de schutting laat je de tuin zo groot mogelijk lijken. Verder kun je ook gebruik maken van tuinlantaarns voor extra verlichting van grotere gebieden en als je de mogelijkheid hebt om hanglampen te bevestigen aan je dakgoot of aan de takken van een boom, is dat ook een aanrader.

Praktisch licht in de tuin

Zoals we al aangaven is het plaatsen van verlichting langs belangrijke paden verstandig. Zo kan je ook in het donker je weg in de tuin vinden. Maar deze praktische verlichting is niet altijd even sfeervol en we kunnen ons goed voorstellen dat je niet altijd tegen een rij lampen aan wilt kijken ’s avonds. In dat geval is een buitenlamp met sensor een goede keuze. De lampen gaan aan als je langsloopt, maar gaan na enkele ogenblikken ook weer vanzelf uit. Zo kun je profiteren van voldoende licht wanneer dat nodig is en heb je er geen last van als je niet buiten bent of rondloopt.

Geef een reactie