Blog over interieur, decoratie en wonen

Tuin

De hygiënische voordelen van een zwembad met pomp

Even snel een opzetzwembad opzetten en de hele zomer verantwoord kunnen zwemmen is minder eenvoudig dan het lijkt. Hoe groter jouw zwembad is, hoe mee aspecten jij hebt waarmee je rekening moet houden. Hoe zit het met de filterpompen, de inzetfilters en de PH-waarde van jouw zwembadwater? In deze blog lees je alles over zwembaden voor in de tuin en hoe je ze zo hygiënisch mogelijk houdt. Kijk ondertussen even bij Vikingchoice voor de beste geprijsde zwembaden met pomp geschikt voor in de achtertuin.

De functies en eigenschappen van een zwembadfilterpomp

Zwembaden met een bepaalde volume inhoud en of diameter zijn standaard voorzien van een eigen pomp en filtersysteem. Dit is nodig om het water in beweging te houden en om vuil en viezigheid te filteren uit het water. Meestal heeft een zwembad een pomp met losse inzetfilters. Deze filters hebben een papieren membraam dat zand en groter afval tegenhoudt. Een zwembad met pomp is altijd een hygiënischere dan een zwembad zonder enige filtratie.

Alle typen zwembadfilterpomp-filters op een rijtje

Een zwembadpomp is vaak niet universeel toepasbaar en past vaak alleen op 1 specifiek type of merk zwembad. De pompen gebruiken allemaal verschillende aansluitdiameters en hebben een eigen filterontwerp. Daarbij hebben alle pompen een maximale capaciteit. Een pomp van een 244 cm zwembad heeft dus bij lange na niet voldoende capaciteit voor een 550 cm zwembad. Een handige tip om te onthouden is dat alle inzetfilters zijn bedruk met een cijfer van 1 tot 3. Dit kan in Romeinse letters zijn, of gewoon in traditionele cijfers. Je vindt de bedrukking altijd op het siliconen gedeelte op de kopse kant van het filter. Het cijfer van jouw filter geeft aan welke type jij nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een

Met alleen een pomp ben je er nog niet

Een goede filterpomp en goed onderhoud daarvan zijn erg belangrijk. Vervang minimaal om de 14 dagen het filter voor een nieuwe. Zoek je een pomp met een nog hogere filtercapaciteit? Kijk dan naar een zandfilterpomp. Dan heb je nooit meer gezeur met losse filters. Simpelweg nieuwe filterzand erin en je kunt weer een tijd vooruit. Maar met alleen een goede pomp en filter ben je er nog niet. Het is belangrijk dat jouw zwembadwater PH-neutraal is. Een PH-waarde wordt weergegeven tussen de waardes 1 en 14, waarbij 7 al PH-neutraal geldt. Optimaal zwembadwater heeft een PH-waarde tussen de 7.2 en 7.6. De waarde kan je meten met een PH-teststrip of een digitale PH-waarde meter. Kies bij voorkeur voor een complete zwembadchemie-set. Dan heb je alles in huis om direct lekker te kunnen gaan zwemmen.

Geef een reactie