Blog over interieur, decoratie en wonen

Tuin

Alles wat je moet weten over wintergroene hagen

De meeste mensen steken veel tijd in hun tuin, omdat ze het belangrijk vinden dat hun huis er van buiten ook goed verzorgd uitziet. Bovendien is het in de zomermaanden heerlijk om in goed verzorgde tuin te zonnen, te zwemmen en te eten. Maar naarmate het jaar vordert, wordt het buiten steeds kouder en verdwijnt de tuin steeds meer naar de achtergrond. Hoewel we niet veel tijd in onze tuinen doorbrengen tijdens de wintermaanden, willen we wel dat de privacy gewaarborgd blijft. Een haag die al zijn bladeren verliest is een vrij nutteloze haag in de winter. Met een wintergroene haag heb je dit probleem niet. Je haag blijft het hele jaar door groen, ook als de temperaturen buiten onder het vriespunt dalen. Wil je meer weten over wintergroene hagen? Lees dan vooral verder.

Welke soorten wintergroene hagen zijn er?

Wintergroene hagen komen in alle soorten en maten. De sterke eigenschappen zijn niet gelimiteerd tot een enkele soort, sterker nog: er zijn veel verschillende haagsoorten die wintergroen zijn. We sommen hieronder enkele wintergroene hagen op:

  • Laurier – Een van de meest populaire haagsoorten met grote, glanzende bladeren. Eenvoudig te onderhouden en over het algemeen snelle groeier.
  • Hulst – De hulst is te verdelen in verschillende categorieën en wordt, dankzij Kerstmis, veel geassocieerd met de winter. Niet gek, want de hulst is ijzersterk tijdens koude perioden.
  • Rhododendron – Een haagplant met fraaie bloemen. Ook goed solitair te planten.
  • Conifeer – Zeer geschikt voor hoge hagen. Ook te vinden in verschillende soorten en vormen.

Je wintergroene haag onderhouden

De meeste wintergroene hagen vragen wel om enig onderhoud, zodat ze in perfecte conditie blijven. Afhankelijk van de haagsoort kun je deze het beste een a twee keer per jaar snoeien. Je haag blijft dan mooi in model en eventuele uitschieters kun je dan vroeg snoeien. Vooral bij coniferen is dit belangrijk, omdat deze niet meer groeien als je ze te ver terugsnoeit. Dit geldt gelukkig niet voor haagsoorten als de laurier. De sterkste lauriersoort is de laurier Novita, die qua uiterlijk en eigenschappen goed vergelijkbaar is met de laurier Rotundifolia. Het enige verschil is dat de Novita op het gebied van kracht en gezondheid gewoon net wat beter is dan de Rotundifolia.

Bestel je haag online

Vroeger ging je naar een tuincentrum om je wintergroene haag te kopen. Maar vroeger ging je ook naar de winkel om je kleding te kopen, terwijl je nu alles online bestelt. Ook je haagplanten kun je prima online bestellen. De planten worden zorgvuldig vervoerd en kunnen direct geplant worden na levering. Je kiest welke planten je wilt en hoeveel je er wilt, de rest wordt allemaal voor je geregeld. Ideaal dus, zeker als je niet beschikt over een flinke aanhangwagen.

Geef een reactie