Blog over interieur, decoratie en wonen

Thuis

Waar bewaar jij je medicijnen?

Buiten bereik van kinderen houden. Dit staat altijd in de bijsluiter van de medicijnen die je gebruikt. Of het nu om een medicijn gaat dat alleen door een specialist mag worden voorgeschreven of om een ‘simpel’ paracetamolletje dat je zo bij de drogist kunt halen. Het is altijd belangrijk om goed en veilig met medicatie om te gaan. En dus om ervoor te zorgen dat kleine kinderen niet per ongeluk medicatie te pakken kunnen krijgen en zomaar in hun mond stoppen. Geen wonder dan ook dat de meeste medicijnkastjes op slot kunnen. Allemaal om de veiligheid te vergroten.  

Medicatieveiligheid is meer dan veilig wegzetten

Veilig omgaan met medicatie is meer dan alleen maar ervoor zorgen dat de doosjes pillen hoog worden weggezet. Want ook bewaren op de juiste temperatuur is van groot belang om de werking van het medicijn te kunnen blijven garanderen. Maar denk ook aan het bijhouden van de houdbaarheidsdatum en het volledig afmaken van een kuur vallen onder medicatieveiligheid. Geef jij medicijnen aan een ander, dan moet je extra aandacht hebben voor onder andere de dosering. Maar ook moet jij dan zorgen voor de juiste administratie en registratie. Want jouw collega’s moeten weten of jij de medicatie al wel of nog niet hebt gegeven. Om dubbele doseringen of het vergeten van medicatie te voorkomen.

Weer wat geleerd

Best een hoop waar je aan moet denken. Het is dan ook belangrijk dat je hier als zorgprofessional bewust mee omgaat. Dat betekent ook scholing volgen om te zorgen dat de medicatieveiligheid op alle punten geborgd is. Dat kan eenvoudig met een elearning medicatie. Die volg je bij voorkeur op een rustig moment, zodat je ook goed je gedachten erbij kunt houden. Precies zoals je doet wanneer je medicatie uitdeelt. Dan moet je niet tegelijkertijd bezig zijn met je boodschappenlijstje of een gezellig gesprek met een vriendin of een collega. Geconcentreerd werken en logisch blijven nadenken voorkomt al veel medicatiefouten. Fouten die grote gevolgen kunnen hebben voor de mensen die de medicatie innemen. En het was nou juist de bedoeling om erger te voorkomen.

Geef een reactie