Blog over interieur, decoratie en wonen

Thuis

Opdekdeuren in huis

Deuren zijn er in meerdere varianren. Vooral technisch gezien is de ene deur de andere niet. Zo bestaan er bijvoorbeeld opdekdeuren. Wat houdt dit precies in? Een opdekdeur is een deur die voor de helft ín het kozijn terecht komt en voor de andere helft óp het kozijn terecht komt. Een kozijn is het onderdeel dat is bevestigd aan de muur. Vaak is het kozijn vervaardigd uit hout. In een aangal gevallen komt het ook voor dat het kozijn van ijzer of zelfs plastic is gemaakt. Opdekdeuren worden aan het kozijn verbonden door middel van speciale scharnieren. Deze scharnieren worden zogenoemde Paumelle scharnieren genoemd. Vervolgens moet de opdekdeur natuurlijk kunnen openen en sluiten. Om dit te bewerkstelligen wordt er in de deur een zogenoemd steekslot geplaatst. Dit steekslot wordt geplaatst in de uitsparing die al is gemaakt in de opdekdeur. Deze uitsparing heet een slotgatfrezing. Op deze manier is het mogelijk geworden om de opdekdeur te openen en af te sluiten.

Het monteren van opdekdeuren

Een typische opdekdeur heeft standaard gaten op de plek waar de Paumelle scharnieren zouden moeten komen om de opdekdeur zodoende te kunnen installeren. Het is belangrijk dat je de scharnieren in de deur draait op een gelijkmatige manier. Doe je dit niet gelijkmatig dan loop je de kans dat de opdekdeur scheef komt te hangen of instabiel gaat hangen. Als je dit hebt gedaan is het een kwestie van de opdekdeur in zijn scharnieren hangen en klaar. De opdekdeur is op deze manier makkelijk en juist geïnstalleerd.

Het afstellen van opdekdeuren

De laatste klus bij het installeren van een opdekdeur is het afstellen ervan. Zodra je de opdekdeur hebt opgehangen kan het namelijk zo zijn dat de deur wat overhangt. Ook kunnen zich situaties voordoen waarbij de opdekdeur klemt. Een andere mogelijkheid is dat de opdekdeur te los hangt waardoor de deur niet meer kan worden gesloten. Deze zaken zijn makkelijk te herstellen door de paumelle scharnieren aan te draaien of juist wat losser te draaien. Op deze manier kun je kijken of de opdekdeur vanzelf weer in het kozijn valt of vanzelf weer recht gaat hangen.

Soorten opdekdeuren

Opdekdeuren zijn verkrijgbaar is een scala aan verschillende soorten kwaliteiten en afwerking. Zo kun je opdekdeuren bestellen die niet gelakt zijn en bijvoorbeeld van spaanplaat zijn gemaakt. Ook kun je complete opdekdeuren bestellen die al helemaal zijn afgewerkt in de kleur en lak naar keuze. Ook het materiaal waaruit de opdekdeur is vervaardigd kan worden gekozen. Zo heb je volspaan opdekdeuren en opdekdeuren met een honingraat. Volspaan deuren zijn steviger en kunnen meer hebben. Met name wanneer opdekdeuren regelmatig worden gebruikt is het aan te raden om in die gevallen altijd voor een volspaan opdekdeur te gaan.

Bepalen van de maten van opdekdeuren

Je kan de maten van een opdekdeur op verschillende manieren bepalen. Allereerst kun je de opdekdeur opmeten. Daarnaast kun je ook het kozijn opmeten en aan de hand daarvan een maat bepalen voor de opdekdeur die je gaar gebruiken.

Bron: At my home

Geef een reactie