Blog over interieur, decoratie en wonen

Thuis

Je huis schilderen

verfkwast

Verf is een goede manier om je huis extra te personaliseren zodat je het echt ziet als jouw stukje. Dit kan je doen door je eigen kleur te kiezen, of juist voor een aparte kleurencombinatie te gaan. Hierbij kun je een bestaande kleur oververven, om een soort nieuw begin in te luiden, of juist een nieuw stuk een eerste kleur geven. Of het nou gaat om je deur oververven, of je vloer of muur voor de eerste keer verven, het is belangrijk dat je de juiste kleur en soort verf kiest. Op deze manier kun je daarna van je werken genieten. Als de verf bovendien goed betaalbaar is, zit je helemaal gebeiteld.

Soorten verf

De meeste soorten verf bestaan uit drie onderdelen, waarvan de kleur wordt bepaald door het vaste deel (de verfstof). De twee vloeibare onderdelen bestaan uit het bindmiddel, en een middel dat ervoor zorgt dat de verf makkelijker kan worden aangebracht (de verdunner). Over het algemeen worden verven ingedeeld naar hun gebruik. Zo zijn er verven die geschikt zijn voor het verven van hout (lakverf), en verven die geschikt zijn voor het verven van steenachtige materialen (muurverf). Binnen deze twee grote categorieën is er nog genoeg om uit te kiezen, niet alleen qua kleur, maar ook qua samenstelling. De meest gebruikte verf in Nederland is de traditionele verf op basis van terpentine. Het oplosmiddel voor deze verf is echter schadelijk, en wordt daarom steeds minder vaak gebruikt. Een “gezondere” verf is bijvoorbeeld verf op waterbasis. Het voordeel van deze soort verf is bovendien dat het niet slijt, en sneldrogend is.

 Grondverf & glans

Wanneer je onbehandelde materialen gaat schilderen, is het van groot belang dat je begint met een laag grondverf. Dit is vooral het geval voor onbehandeld hout, maar ook voor metaal en kunststof; in het geval van kunststof wordt de grondverf een hechtprimer genoemd. Als je iets wil overschilderen, en de ondergrond is in slechte staat, gebruik je ook grondverf. Deze laag grondverf zorgt ervoor dat de volgende laag verf beter intrekt, en bovendien beschermt grondverf de onderlaag onder meer tegen vocht. De volgende laag verf is daarna in te delen in de verschillende graden van glans. Deze bestaan er in matte, zijdeglanzende, half glanzende en hoogglanzende verven. Over het algemeen is hoogglans beter geschikt voor geschilderd materiaal dat buiten staat, omdat het minder wordt aangetast door verschillende weersomstandigheden. Aangezien zijdeglans veel kwetsbaarder is, wordt verf met een zijdeglans vooral binnen gebruikt.

Gereedschappen

Minstens net zo belangrijk als de juiste (kleur) verf, zijn de juiste gereedschappen om het voorwerk mee te doen en om mee te verven. Voor het voorwerk zijn schuurmiddelen en schoonmaakmiddel belangrijk. Deze zijn ervoor om oneffenheden glad te strijken, en om het te beschilderen materiaal schoon en vetvrij is. Een muur bijvoorbeeld moet daarna ook worden geplamuurd om eventuele gaten te dichten. Bij een kozijn is daarnaast afdekfolie belangrijk, zodat de verf niet op ongewenste plekken terecht komt. Bij het feitelijke schilderen kan er gekozen worden tussen rollers en kwasten, waarbij ook weer verschil is tussen verschillende materialen en de grote van de roller of kwast.

Bron: Verfpoint.nl

Geef een reactie