Blog over interieur, decoratie en wonen

Keuken

Waar moet je op letten als je een nieuwe keuken samenstelt?

tekening keuken

Een geheel nieuwe keuken inrichten, dat doe je niet elke dag. Het is een flinke klus en vergt wat geduld en voorbereiding. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden zijn hier wat aandachtspunten op een rijtje zodat je weet waar je aan begint en hopelijk niet voor onverwachtse moeilijkheden komt te staan.

Maak een visueel lijstje met wensen

Het klinkt misschien als een open deur, maar dit gaat voor alles. Wat wil je nou eigenlijk voor je keuken? Als je dit opschrijft en eventueel visualiseert, zal je merken dat het hele proces een stuk soepeler verloopt dan dat je alles in je achterhoofd probeert te doen of dat je pas tijdens het bouwen of indelen pas gaat bedenken wat je echt wilt. Dit heeft vooral veel logistieke voordelen. Zijn er elementen in je bestaande keuken die je nog kunt hergebruiken, mocht dat mogelijk zijn? Zonde natuurlijk om hele leidingen en aansluitingen uit te slopen en ze daarna weer terug te zetten omdat het toch wel prima stond. Als je bepaalde elementen in je keuken wilt, kun je ook makkelijker beslissen hoe je de rest van de keuken in kunt richten. Denk aan toepasselijke vloer- en wandbedekking, enzovoorts.

Gas of inductie?

Een van de meest praktische keuzes die je gaat maken is of je een gasaansluiting wilt voor een gasfornuis of een speciale elektrische aansluiting voor een inductiefornuis. Beide hebben hun eigen voordelen en nadelen. Gas is vooral heel flexibel in gebruik, waardoor je er bijvoorbeeld mee kunt wokken, wat vrijwel niet kan bij een inductieplaat. Het voordeel van inductie is de simpelheid en de duurzaamheid. Je zult hiervoor waarschijnlijk wel een aanpassing in de meterkast moeten aanbrengen, wat de introductie-aanschaf van een inductieplaat een stuk hoger legt dan een gasplaat.

Wat heb je nodig?

Bij het indelen van een nieuwe keuken kan het best zo zijn dat je jezelf een beetje laat gaan en alle toeters en bellen wel zou willen. Toch is het handig om echt te denken wat je nou nodig gaat hebben. Een oven, afwasmachine, dubbele koelkast met ijsblokjesmaker enzovoorts, zijn elementen die vrij optioneel zijn gebaseerd op hoe jij in het dagelijkse leven gebruik maakt van de keuken. Zonde als je het niet gaat gebruiken natuurlijk. Zo kan je altijd mooi wonen!

Geef een reactie