Blog over interieur, decoratie en wonen

Keuken, Thuis

Hoe voorkom je een verstopping in je keukenafvoer?

Heerlijke maaltijden bereiden in je keuken, voor jezelf of voor je gasten: dat is je doel. Dit betekent wel dat alles perfect moet werken, inclusief de afvoeren in je keuken. Denk bijvoorbeeld aan de gootsteenafvoer of aan de afvoer van je vaatwasser. Tijdig een verstopping verhelpen? Hier zijn tips. Ook hebben we een gouden tip voor als je te laat bent met je pogingen om je afvoeren schoon en werkend te houden. Klaar voor de start?

Tips top 5: aan de slag!

  1. Spoel niets door de afvoer wat er niet in hoort. Een pan jus of frituurvet is dus uitgesloten. Haren, zeepresten, resten van etenswaren mogen evenmin in je leidingen terechtkomen.
  2. Plaats een zeefje op je gootsteenafvoer. Zo voorkom je dat er grote resten in belanden.
  3. Staat er een vaatwasser? Controleer dan regelmatig de filters op vuil. Werkt de afvoer van de gootsteen ineens niet meer? Grote kans dat je vaatwasser dan ook niets meer afvoert, want die is meestal op de afvoer van gootsteen aangesloten.
  4. Spoel de gootsteenafvoer maandelijks door met een oplossing van huishoudsoda en heet water. Dit mengsel helpt goed bij het oplossen van vetresten!
  5. Horecabedrijven en bedrijven in de levensmiddelenindustrie werken veel met vetafscheiders. Deze moeten op tijd geleegd en schoongemaakt worden, want vetresten kunnen leidingen ernstig verstoppen.

Mag ik eventueel een ontstoppingsveer gebruiken?

Ja, maar pas ermee op. Een ontstoppingsveer is een lange flexibele kabel die met gemak door allerlei (gekromde) leidingen kan worden geleid. Gebruik je deze kabel niet op de juiste manier, dan kan de verstopping nog dieper in de keukenafvoer worden gedrukt. Bovendien kan de kabel ook schade veroorzaken aan het sanitair en de leidingen. 

Mag ik chemische producten gebruiken?

Chemische ontstoppers zijn erg slecht voor het milieu. Daarnaast is het gebruik niet zonder gevaar: komt je huid er direct mee in contact, dan kun je brandwonden oplopen. Spettert het middel in je ogen, dan kun je blind worden. Sommige mensen mengen de middelen zelfs, zonder te weten welke chemische reacties kunnen ontstaan. Ook belangrijk om te weten: van chemische ontstoppers gaan je leidingen sneller slijten. Ze zijn dan kwetsbaarder voor scheuren en breuken.

Keukenafvoer toch verstopt! Wat moet ik doen?

Het beste wat je kunt doen, zeker bij een hardnekkige verstopping, is het inschakelen van een ervaren rioolspecialist. Maar hoe vind je een betrouwbare vakman? Veel mensen vinden dit best lastig, want er zijn veel oplichters actief. Ga naar www.rioolprobleemkwijt.nl en vul je woonplaats of postcode in. Je kunt dan meteen bellen of mailen met een erkende expert uit je eigen regio. Uit je eigen regio? Ja, dat scheelt in de kosten qua afstand!

Geef een reactie