Blog over interieur, decoratie en wonen

Keuken

Hoe de wasmachine is uitgevonden

De wasmachine is een heel alledaagse keukenmachine die iedereen wel in huis heeft staan. We zouden er niet aan moeten denken om onze kleren met de hand te wassen. Dit zou veel te veel werk zijn. Een wasmachine brengt zo het gemak wel. Maar hoe is de wasmachine eigenlijk uitgevonden? Dat zal ik vertellen in deze blog 

De uitvinding 

De uitvinding van de wasmachine hebben we te danken aan Jacob Christian Schäffer. In het jaar 1767 was hij erop gebrand een makkelijkere manier te vinden voor het wassen van kleren. Uiteindelijk kwam hij met het beginontwerp wat uitgegroeid is tot de wasmachine zoals we hem nu kennen. Het betrof het gieten van heet water in een tank, het draaien van een hendel om de kleding te wassen en de kledingstukken vervolgens tussen twee rollen te wringen. De tank werd vervolgens afgetapt met een kraan. 30 jaar later verkreeg een Amerikaan, Nathaniel Briggs, het eerste patent voor een wasmachine. 133 jaar daarna werd de elektrische wasmachine uitgevonden. 

De eerste automatische wasmachines 

Pas in 1930 werden de machines automatisch. In de nieuwe modellen werden drukschakelaars, thermostaten en timers opgenomen. Vanaf de jaren tachtig zorgden de vooruitgang op het gebied van elektronica ervoor dat wasmachines reactief en ecologisch werden. In 1990 produceerde een Britse uitvinder, James Dyson, een wasmachine met twee cilinders die in tegengestelde richting draaiden, waardoor de tijden verkort werden en betere resultaten werden behaald. 

Wasmachines vandaag de dag 

Tegenwoordig zijn wasmachines verbonden met internet en hebben ze mogelijk geïntegreerde wifi voor het uitgesteld opstarten van wasprogramma’s, bijvoorbeeld tijdens daluren wanneer de elektriciteitskosten het laagst zijn. Sommige modellen werken zonder wasmiddel, dankzij elektrolyse, die de positieve en negatieve ionen scheidt. Sommige machines zullen binnenkort worden uitgerust met touchscreens en noem het maar op. Er zullen altijd nieuwe een indrukwekkendere manieren bedacht worden waarop een machine net ietsje beter kan worden.  

Geef een reactie