Steeds meer apparaten voor in huis worden ‘smart’ gemaakt. Denk aan IFTTT en spraakbesturing. Deze zogeheten ‘smart’ apparaten maken het leven makkelijker en zijn ervoor om jou werk uit handen te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven via een app dat de oven aan moet, zodat het gerecht dat erin staat opgewarmd wordt. Je kan zelfs aangeven om welk gerecht het gaat.
Soorten smart apparaten
In dit artikel worden twee ‘smart apparaten’ uitgelicht. Ten eerste de smart lamp, dit zijn stand-alone lampen en passen in een bestaande fitting. De smart lampen staan altijd in verbinding met de andere lampen en je smartphone. Je kunt de lampen dus ook met je telefoon bedienen op afstand. Bijvoorbeeld om de lampen vast aan te zetten voordat je thuis komt of juist de lampen uit te zetten wanneer je vertrekt. Ze zijn verkrijgbaar in de meest voorkomende fitting, ook inbouw met armatuur en spots. Het is mogelijk om de lampen op verschillende manieren te bedienen. Zo is er de bijbehorende app of accessoires om de lampen mee te bedienen. Je kan echter ook gewoon de wandschakelaar gebruiken.
Ten tweede zijn er de slimme stekkers. Deze worden gebruikt als accessoire om tussen de lamp en het stopcontact te plaatsen. De slimme stekker is daarom alleen bruikbaar voor apparaten die met een stekker verbonden worden met het stopcontact. De slimme stekkers kunnen heel makkelijk geplaatst, echter nemen ze wel wat ruimte in. Het is dus verstandig hier rekening mee te houden. Wanneer je stopcontacten meerdere aansluitingen heeft, is de kans behoorlijk groot dat je één aansluiting verliest. Het bereik is voldoende om je gehele huis te verlichten. Een vereiste hiervoor is dat je wel op alle plekken, waar een smart lamp en/of slimme stekker geplaatst is, het WiFi-bereik toereikend is. Als dit niet het geval is, zal er een versterker geplaatst moeten worden.
Geef een reactie