Blog over interieur, decoratie en wonen

Inspiratie, Interieur, Thuis

Waarom houten meubels tijdloos zijn.

Houten meubels

Niet alleen vroeger kozen veel mensen voor houten meubels bij de inrichting voor hun huis, maar nog steeds zijn ze enorm in trek. In vrijwel ieder huishouden zie je houten meubels. Notenhouten tafels, kasten, noem het maar op. Wat is de kracht van dit tijdloze houttype?

Duurzaam

De meest voor de hand liggende reden is het feit dat hout, ongeacht welk soort, erg duurzaam is. We zijn opgegroeid met het gegeven dat bomen één van onze belangrijkste levensbronnen zijn en een stabieliserende en duurzame positie in onze wereld hebben. Daarnaast is hout stevig en dus ideaal voor huishoudens met (ietswat) onvoorzichtige kinderen die zo nu en dan de kwetsbaarheid van een meubel op de proef kunnen stellen.

Betaalbaar

Ondanks het feit dat het enorm duurzaam is, valt ook de prijs van hout enigszins mee. Uiteraard heb je ook meubelmakers die alles op maat willen maken, maar je kan ook kant-en-klare meubels tegen lage prijzen kopen. Het verschil zit ‘m vaak in de afwerking, en de precisie van de afmetingen. Zodra je notenhouten meubels op maat laat maken, weet je zeker dat de afmeting perfect zijn afgestemd op jouw wensen en interieur. Bij kant-en-klare pakketten neem je een iets groter gokje, maar uiteraard heb je ze dan wel tegen een aantrekkelijk lager prijsje.

Gemakkelijk in te passen in vrijwel ieder design

Houten meubels laten zich makkelijk opnemen in vrijwel ieder interieurtype. In het bijzonder is donkerkleurig hout in trek, omdat het zich gemakkelijk en onopvallend laat combineren met enorm veel andere kleuren. Kortom, met een beperkte hoeveelheid kennis van interieur kun je de plank nauwelijks misslaan zodra je kiest voor een houten tafel of kast.

Je kan er alle kanten mee op.

Zoals hierboven al beschreven kan je zowel een houtwerk meubel op maat laten maken alsmede dat je deze kant-en-klaar koopt. Daarnaast heb je erg veel speling bij het kiezen van een kleur: licht eikenhout, kersenhout, iepenhouten of donker eikenhout. Het kan allemaal. Hoe zwaar je meubel wordt heb je ook zelf in de hand en daarmee zorg je dus dat je een meubel geheel naar eigen wens en budget kan samenstellen.

Onderhoud

Het is belangrijk dat het hout goed afgewerkt is. Denk daarbij niet alleen aan zaken als schuren, maar ook het onderhoud om de kwaliteit blijvend te waarborgen. Zo kan je bijvoorbeeld bepaalde oliën gebruiken om te zorgen dat de kleurstelling van je houtenmeubel in goede staat blijft.

Geef een reactie