Blog over interieur, decoratie en wonen

Interieur

Waar plaats ik mijn televisie?

Heb je eindelijk een mooie televisie aangeschaft, dan wil je natuurlijk wel dat iedereen kan genieten van jouw mooie televisie. Maar waar moet je de televisie precies neerzetten? Een televisie wordt over het algemeen tegen een rechte muur geplaatst, zodat hij niet midden in de kamer staat. Vaak worden deze dan op een tv-meubel geplaatst, of tegen de muur opgehangen. In dit artikel lees je wat voor opties er allemaal zijn wat betreft tv-meubelen en het inrichten van je woonkamer.

Voldoende ruimte in je woonkamer

We kijken gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 uur per dag TV. Het is dan ook logisch dat de TV vaak een eigen plek in de woonkamer krijgt. Het is tegenwoordig geen optie meer om de TV weg te stoppen in een kastje, wat men vroeger overigens wel vaak deed. Gelukkig hoeft dat ook niet, aangezien de TV’s van tegenwoordig vaak een mooi design hebben. Echter is dit juist één van de reden waarom men de TV graag wil laten zien.

Maar wat is nou de ideale plek voor het plaatsen van je TV dat je je ruimte in je woonkamer behoudt? Zet je televisie altijd op een plek neer waar je zo min mogelijk last hebt van lichtspiegelingen. Vaak is dit in de hoek van de kamer. Hierdoor behoud je de ruimte in je woonkamer, maar heb je geen last van lichtinval. Win-win situatie dus!

Wat is de juiste afstand?

Veel mensen vinden het lastig om de optimale kijkhoogte en afstand van hun TV te bepalen. Dit is ook lastig omdat het belangrijk is dat je niet de verkeerde houding aanneemt. Je nek en schouders zitten altijd in een gespannen houding terwijl tv kijken juist ontspannend moet zijn. Daarom hebben we wat algemene regels voor je op een rijtje gezet:

  • Kijkhoogte: De vuistregel bij het ophangen of plaatsen van je TV is dan ook dat 1/3 van het beeldscherm op ooghoogte hangt (1/3 vanaf boven). Dit is ongeveer een hoogte van 95 cm vanaf de grond.
  • Kijkafstand: De beste kijkafstand is voor ieder persoon verschillend. Dit komt door persoonlijke voorkeuren, oogconditie, lengte en soort TV (formaat). Toch is het belangrijk dat er een middenweg wordt gevonden in bovenstaande situaties. Wanneer je namelijk te ver weg of juist te dicht bij de TV zit, ga je dit vanzelf merken. De standaardregel is 10 cm kijkafstand per inch. Dus stel dat je tv 40 inch is, is de optimale kijkafstand 4.00 meter. 

Waarom is een TV-meubel zo handig?

Een TV-meubel kan gebruikt worden om aanvullende apparatuur weg te werken. Dit is één van de redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om hun TV op een meubel te plaatsen. Deze meubels zijn er speciaal op gemaakt om een zwaarder gewicht te houden. Je kan ervoor kiezen om je tv-meubel te laten zweven waardoor die aan de muur hangt, of om pootjes/wieltjes onder het meubel te laten monteren. Mocht je zelf niet uit de keuze van het meubel komen, laat je dan vooral adviseren.

Geef een reactie