Blog over interieur, decoratie en wonen

Inspiratie, Interieur

Schitterende rotan meubelen

Rieten-stoel

Rotanmeubelen waren jaren geleden zeer populair. Uiteindelijk nam die populariteit af en zag je zelfs nog maar weinig meubelen die van rotan waargemaakt. Maar met de opkomst van het landelijke interieur is rotan weer helemaal terug! Sterker nog, er zijn inmiddels vele hobbyisten die hun eigen meubelen van het vlechtmateriaal maken. Het leuke daarvan is dat het rotan riet in diverse kleuren en vormen verkrijgbaar is. Van zeer platte rietstengels tot ronde stengels, met het vlechtmateriaal kun je alle kanten op! Ben je benieuw naar alle mogelijkheden? Bekijk dan eens de website van een Rotan Blees. Dit is een van de weinige rotan groothandelaren in Nederland die een ruim aanbod aan vlechtmateriaal kan leveren.

Hoe worden rieten meubelen gemaakt?

Meubelen die van riet worden gemaakt, worden door middel van vechttechnieken gevormd tot het meubel dat je uiteindelijk in de winkel koopt. Het proces waarbij het meubel wordt vervaardigd wordt ook wel stoelmatten genoemd. Iemand die rieten meubelen maakt wordt daarom ook wel een stoelmatter genoemd.

We hebben het hier overigens over rieten meubelen, want veel mensen denk dat je als je het over rotan hebt, je riet bedoelt. Daar is op zich niks mis mee, maar weet wel dat riet officieel niet de juiste benaming is, riet is immers een waterplant. Rotan is een lilaan.

Waar wordt rotan van gemaakt?

Het riet dat voor het vlechten wordt gebruikt is afkomstig uit het tropisch regenwoud. Het riet wordt vervaardigd van rotan. Rotan stengels worden volledig benut om er allerlei soorten en riet van te maken. Zo wordt het binnenste gedeelte van de stengel bijvoorbeeld gebruikt om pitriet van te produceren. Dit is een zeer flexibel vlechtmateriaal en daarmee uitstekend geschikt om bijvoorbeeld stoelzittingen of rugleuningen van te maken. Een handig overzicht van alle soorten rotan vlechtmaterialen vind je vind je hier: rotan vlechtmaterialen.

Hebben de meubelen een lange levensduur?

Het riet waarvan rotanmeubelen worden vervaardigd is zeer duurzaam. Het gevolg hiervan is dat de stoelen en andere meubelen soms tientallen jaren mee kunnen gaan. Gaat er gedurende het gebruik per ongeluk een rietstengel kapot? Dan kan een stoelenmatter de stengel voor een nieuwe vervangen. Het is zelfs mogelijk om complete zittingen of rugleuningen opnieuw te laten matten.

Zijn de rieten meubelen ook geschikt voor in de tuin?

Net zoals eigenlijk alle andere meubelen die je binnenshuis gebruikt, zijn ook rotanmeubelen niet geschikt om in je tuin te zetten. Wel kun je ervoor zorgen dat het tuinmeubilair past bij het meubilair in je woonkamer. Zo zijn er bijvoorbeeld tuinmeubelen die van polyrotan zijn gemaakt. Dit wordt ook wel neprotan genoemd. Dergelijke tuinmeubelen zijn prima opgewassen tegen de weersomstandigheden.

Moet ik rotan meubelen onderhouden?

In  principe niet, tenzij de laklaag die over de rotan is aangebracht is beschadigd. Het riet kan dan uitdrogen en/of stukgaan. Het aanbrengen van een nieuwe laklaag volstaat in dat geval. Een stoelenmatter biedt vaak zijn diensten aan om het meubel opnieuw te lakken. Ons advies is om het dan ook door een vakman te laten doen, dan weet je zeker dat de juiste lak wordt gebruikt en dat het meubel op de juiste wijze wordt gelakt.

Geef een reactie