Blog over interieur, decoratie en wonen

Interieur, Slaapkamer, Wonen

Je woning inrichten

interieur

Wanneer je een nieuwe woning heb gekocht, komt er enorm veel op je af. Je moet niet alleen administratief van allerlei zaken regelen, maar ook voor de inrichting komen er veel vraagstukken op je af. Welke kleur verf of behang ga je op de muren aanbrengen, wat voor soort vloerbedekking ga je leggen, wat voor soort bed moet je aanschaffen en welke gordijnen moeten het worden? Allemaal vragen die bij het inrichten van een woning op je afkomen. Door al die vraagstukken kan het best lastig zijn om per onderdeel van de inrichting helder voor ogen te hebben wat belangrijke aandachtspunten zijn. Daarom gaan we in dit artikel in op enkele van deze aandachtspunten.

De slaapkamer

Veel mensen ervaren de aankoop van een nieuwe woning en de inrichting ervan als een leuke, maar ook vermoeiende klus. Daarom is het aan te raden om te beginnen met de inrichting van de slaapkamer. Op die manier heb je na een dag hard werken en klussen in ieder geval een ruimte die af is en waar je even tot jezelf kunt komen. Bovendien bevordert het je nachtrust als je in een prettige omgeving kunt slapen.

Het bed

Het belangrijkste onderdeel van de slaapkamer is natuurlijk een bed. Dit vormt de basis van een goeie nachtrust. Het probleem is dat er tegenwoordig vele verschillende soorten matrassen en bedbodems verkrijgbaar zijn. Als leek zijnde is het dan ook lastig om een aankoopbeslissing te nemen.

Moet je bijvoorbeeld voor een boxspring kiezen of juist voor een klassiek bed met een lattenbodem? Wat voor beddengoed is het beste als je bijvoorbeeld een allergie hebt? En welk hoofdkussen zorgt ervoor dat je ‘s morgens niet met nekklachten opstaat? Allemaal vragen waar je vaak zelf het antwoord niet op weet. Daarom is het aan te raden om altijd naar een beddenspeciaalzaak (bijvoorbeeld: https://www.engering.nl/) te gaan.

In een beddenspeciaalzaak werken ervaren slaapspecialisten die je van een passend advies kunnen voorzien. Bovendien kun je vaak diverse bedden uitproberen, zodat je van tevoren kunt ervaren hoe de verschillende bedden liggen, voordat je een keuze maakt.

Andere onderdelen van de slaapkamer

Hoewel we veel aandacht aan het kiezen van het juiste bed besteden, zijn er natuurlijk nog andere belangrijke onderdelen in de slaapkamer die ook je aandacht verdienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je kledingkast. Deze dient voldoende ruimte te hebben om kleding aan haken op te hangen, zeker als je een kantoorfunctie hebt. Je hebt dan vaak bloesjes en pakken aan en die blijven mooier als je ze op een hakje kunt ophangen. Daarnaast is het aan te raden om een spiegel op de deur van de kledingkast aan te brengen, zodat je ‘s morgens direct ziet of je outfit er goed uitziet.

Het laatste onderdeel van de slaapkamer dat we bespreken, zijn de gordijnen. Kies voor gordijnen die de kamer geheel verduisteren. Je slaapt immers beter als er geen daglicht in je slaapkamer binnenkomt als je de gordijnen dicht hebt.

De woonkamer

Voor wat betreft de inrichting van de woonkamer, is het belangrijk dat je een ruime zithoek creëert. Natuurlijk zul je de meeste dagen alleen of met je gezin in de woonkamer zitten en behoef je niet zoveel ruimte, maar op verjaardagen is het prettig als je je gasten een prettige zitplaats kunt aanbieden.

Voor wat betreft de gordijnen in de woonkamer, is het voldoende als je semi verduisterende gordijnen kiest. Op die manier kun je op zonnige dagen het felle zonlicht uit je woonkamer weren, zonder dat het gelijk heel donker wordt.

In de juiste volgorde klussen

Tijdens het inrichten van een woning is het vaak een komen en gaan van mensen die komen helpen klussen en spullen die worden geleverd. Het is daarom van belang dat je bepaalde onderdelen van de woning in een later stadium van de inrichting pas aanbrengt. Een belangrijk onderdeel vormt hierbij de vloer. Stel dat je mooie houten vloeren laat leggen, terwijl je de muren nog moet gaan verven en er nog allerlei meubelen in elkaar gezet moeten worden. De kans is dan groot dat je onverhoopt vlekken of krassen en andere beschadigingen op de vloer maakt waar je je aan gaat irriteren. Kortom, het is belangrijk om de vloer pas te leggen als het grootste gedeelte van je huis al klaar is. Let er overigens op dat je bij in elkaar zetten van de meubelen karton onder de onderdelen legt. Op die manier voorkom je beschadigingen aan de meubels en aan de vloer.

Geen inspiratie om je de inrichting van je woning zelf te bedenken?

Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten, daardoor zijn er sommige mensen die heel veel moeite hebben om een leuke inrichting voor een woning samen te stellen. In dat geval (of als je gewoon geen tijd hebt om over na te denken) kun je een interieurspecialist inschakelen. Een dergelijke specialist kan een interieurplan voor je opstellen, zodat je vervolgens alleen nog maar het plan hoeft uit te voeren en de producten en andere benodigdheden hoeft aan te schaffen. Of je er nu voor kiest om je inrichting zelf samen te stellen of een interieurspecialist dit voor je laat doen: besteed er in ieder geval serieus aandacht aan. Je woont immers dag in dag uit in dezelfde woning, dan is het wel zo prettig als de inrichting naar je zin is.

Geef een reactie