Blog over interieur, decoratie en wonen

Inspiratie, Interieur, Wonen

Houtworm in uw meubels  

Houtworm

Ongediertesoorten komen in tal van verschillende soorten voor. Ze hebben echter één ding met elkaar gemeen: ze zorgen voor een grote ergernis bij woningbezitters! Dit is niet voor niets, want ongediertesoorten kunnen voor een vervelende schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan muizen, die uw isolatiemateriaal vernielen, voor schade aan houten plinten zorgen, enzovoorts. Een andere, bijzonder vervelende ongediertesoort, is de houtworm. Houtworm is een verzamelterm voor de larven van verschillende torren en kevers. Deze larven houden zich op in houten constructies, zoals uw meubels, en voeden zich met het hout hiervan. Als ze groot genoeg zijn maken ze een uitvliegopening en verlaten ze deze constructies.

Kans op schade aan meubels is groot

Wanneer er eenmaal houtworm in uw houten meubels actief is, kan dit voor een vervelende schade zorgen. De schade merkt u onder meer op aan de kleine gaatjes die zichtbaar zullen worden aan de buitenzijde van de meubels. Deze gaatjes zijn het begin van de gangen die door de houtworm geknaagd worden. Daarbij zal er een klein hoopje zaagsel onder uw houten meubels zichtbaar zijn, in het bijzonder wanneer u hier enkele dagen witte A4-vellen onder legt.

Tip: zeker bij tweedehands meubels is het raadzaam om de meubels altijd na te kijken op de aanwezigheid van houtworm. Zo voorkomt u dat de houtworm overloopt naar uw andere houten meubels in huis!

Houtworm laten bestrijden door ongediertebestrijders

Heeft u last van houtworm? In dat geval doet u er verstandig aan om de houtworm door een professionele organisatie te laten bestrijden. Er zijn verschillende ongediertebestrijders, die de meubels bijvoorbeeld onder een hoge temperatuur kunnen verlossen van houtworm. Zelf houtworm bestrijden is vaak erg lastig en doorgaans minder effectief dan de middelen van een ongediertebestrijder. Wel kunt u houten meubels en planken vooraf preventief insmeren met beits. Dit schrikt de houtworm af! Het is echter geen oplossing als de houtworm al in uw meubels zit.

 

Geef een reactie