Blog over interieur, decoratie en wonen

Interieur, Thuis

Gashaard in de woonkamer plaatsen

gashaard

Naast houtkachels behoren gashaarden tot één van de populairste soorten haarden. De populariteit van de gashaard in Nederland ontstond vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw. Toen werden er in Nederland grote gasvelden gevonden en flink geëxploiteerd. Hele nieuwbouwwijken werden massaal op het gas aangesloten, zodat gas binnen de kortste keren één van de belangrijkste brandstoffen was om woningen te verwarmen. Tegenwoordig worden gashaarden niet enkel meer aangeschaft om het huis te verwarmen. De huidige haarden hebben een uitstekende imitatie haardvuur, waardoor de gashaard ook aangezet kan worden om sfeer te creëren. Een vlammenspel blijkt nog steeds een sfeermaker te zijn, dat met de huidige gashaarden prima in bepaalde standen te zetten is.

De voor- en nadelen van gashaarden

Voordelen:

 • Een gashaard heeft maar weinig onderhoud nodig. In tegenstelling tot houthaarden heb je geen last van as en ander afval wat telkens uit de haard verwijderd moet worden.
  • De meest moderne gashaarden doen qua vlammenspel niet meer onder voor een houthaard of een open haard.
  • De gashaard is verbonden met een gasleiding. Hierdoor heb je een constante aanvoer van brandstof en hoef je niet met houtblokken of pellets te slepen.
  • Moderne gashaarden zijn zo gebruiksvriendelijk gemaakt dat je vanaf je stoel via een afstandbediening of een app op je smartphone de haard kunt bedienen.
  • Gaskachels hebben een hoog rendement en de technieken zijn dusdanig verbeterd dat ze niet zwaar belastend voor het milieu zijn.
  • Gashaarden zijn in werkelijk alle stijlen te verkrijgen, van modern tot klassiek en past in vrijwel elk interieur.Nadelen:
 • Er moet een gasleiding in de woning lopen. Een gasleiding is niet flexibel en daardoor ben je gebonden aan de locatie waar je de gashaard wilt plaatsen.
  • Hoewel het rendement van een gaskachel hoog is, geeft een houtkachel meer warmte af.
  • Niet iedereen vindt gas even veilig. Vooral omdat de gashaard 24 uur per dag een waakvlammetje aan heeft.
  • Net als bij een houtkachel, heb je bij een gashaard en afvoer door het dak nodig om gassen af te voeren en verse lucht in te voeren.
  • Gashaarden kunnen in vergelijking met houtkachels een stuk duurder zijn.

Soorten gashaarden

Een gashaard kan aangeschaft worden in elk type, wat het meest geschikt is voor de ruimte.

Vrijstaande gashaard

Dit model kan overal geplaatst worden en je kunt letterlijk met iedereen rondom een haardvuur zitten. Een vrijstaande gashaard is dan ook vaak een blikvanger in de woonkamer.

Inbouwgashaard

De inbouwgashaard kan gemakkelijk in de muur gebouwd worden. Deze haard kan heel strak in de muur weggewerkt worden, zodat je een hypermodern uiterlijk krijgt. Een zogenaamde inzethaard is dan weer heel gemakkelijk om in een bestaande schoorsteenschouw te bouwen van een open haard die je niet meer gebruikt.

Hangende gashaard

De hangende gashaard is handig in krappe ruimtes. Hij kan gemakkelijk aan de muur opgehangen worden, zodat je de ruimte eronder ook nog gemakkelijk schoon kunt houden. Er zijn modellen die draaibaar zijn, zodat je bepaalde gedeeltes van de ruimte heel gericht kunt verwarmen.

Bron: Woninginrichtingonline.nl

Geef een reactie