Blog over interieur, decoratie en wonen

Hobby, Inspiratie

Zelf een tuinhuisje bouwen? Lees deze tips!

Iedereen mag een tuinhuisje in zijn of haar tuin bouwen, mits het voldoet aan enkele voorwaarden. Je hebt geen vergunning nodig voor het bouwen van een tuinhuis, zolang deze los staat van het huis. Ook mag het maar uit maximaal één verdieping bestaan. Deze regels en voorwaarden kunnen echter wel verschillen per gemeente. Informeer dus goed in uw gemeente welke voorwaarden voor jou van toepassing zijn.

Goede fundering

Het allerbelangrijkste bij het bouwen van een tuinhuisje is een goede fundering. Zonder goede fundering zakt je huisje in razend tempo weg en dan is alle moeite voor niks geweest. Naast dat de fundering stevig moet zijn, moet deze ook waterpas liggen. Niks is vervelender dan een tuinhuisje dat uiteindelijk schever staat dan de toren van Pisa.

Frame

Na de fundering komt het frame aan de beurt. Dit is de basis van je tuinhuisje. Het beste is om het frame in zijn geheel in elkaar te zeggen, en aan het eind pas te plaatsen op de fundering. Bij het maken van het frame bepaal je waar de deur en de ramen komen te zitten. Hierbij kies je ook van welk materiaal je het tuinhuisje wil maken. Geïmpregneerd hout is uitermate geschikt voor een tuinhuisje. Door hout te impregneren is deze beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals regen, schimmels en bacteriën. Het materiaal blijft daardoor uiteindelijk langer mooi.

Dak

Nu het frame staat, is het tijd om het dak te gaan maken. Er zijn verschillende keuzes voor daken. Je kan een plat dak maken of daken in een punt. Het makkelijkst om te maken is een zadeldak. Deze kan je dan in zijn geheel op de muren plaatsen.

Afwerking

Nu de basis staat, is het tijd om te kiezen voor de afwerking. Zo zijn er verschillende soorten dakbedekking. Je kan kiezen uit golfplaten, dakpannen of een groen dak. Elk soort dakbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen. Naast de dakbedekking moeten de ramen en de deuren geplaatst worden. Hierbij dien je wel rekening te houden met dat deuren niet over de grond moeten schuiven. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om te kunnen uitzetten en krimpen. Laat daarom ongeveer 1,5 centimeter ruimte over.

Geef een reactie