Blog over interieur, decoratie en wonen

Inspiratie, Thuis

Tips om jouw woning koel te houden

airco

Met de zomer op komst en de onrustwekkend hoge temperaturen in ons land zijn enkele energiebesparende tips om jouw woning koel te houden meer dan welkom.

De beste manier om jouw woning te koelen is uiteraard door gebruik te maken van een airconditioning, maar er zijn ook goedkopere, milieuvriendelijkere manieren om de temperatuur in jouw woning dragelijk te houden.

Plafondventilator

Een plafondventilator is een van de best mogelijke investeringen om je woning frisser te laten aanvoelen. Een kwalitatieve plafondventilator kan de gevoelstemperatuur tot 7 graden doen zakken. In combinatie met een airconditioning betekent dit toch dat deze een paar graden hoger kan staan waardoor het verbruik zakt en de omgevingstemperatuur toch aangenaam blijft. Omdat een plafond ventilator niet in elke kamer monteerbaar is kan een goede staande ventilator ook een verfrissende oplossing zijn.

De hitte buitenhouden

Vermijdt directe zon in huis door het sluiten van luxaflex, gordijnen of luiken. Maak bij voorkeur gebruik van materialen die de zonnestralen weerkaatsen voor een hoger rendement.
Als je een vrijstaande woning heeft is het plaatsen van extra groen het overwegen waard. Bomen en planten zorgen ervoor dat het frisser is in de zomer, en minder koud in de winter zo pak je 2 vliegen in 1 klap. Roofing, EPDM of andere donkere bedekkingsmaterialen, zeker in combinatie met een plat dak, kunnen best gewit worden met speciaal in de handel verkrijgbare coatings, of afgedekt worden met witte stenen voor extra isolatie en zonnewering.

Hittebronnen

Je houdt de hitte nu wel buiten, maar wat met interne hitte producerende factoren?
Elektrische apparaten hoe klein ook, produceren warmte als ze aanstaan of standby zijn, wat je niet nodig hebt kan je het beste uitschakelen. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de temperatuur, maar ook op de elektriciteitsrekening. Dezelfde logica geldt voor lampen, als ze aanstaan, produceren ze hitte.

Een airco is ideaal

Mocht je na het lezen van deze milieuvriendelijke tips nog steeds last hebben van een warm huis dan is het installeren van een airco waarschijnlijk de beste oplossing. Er zijn verschillende soorten airconditioning systemen beschikbaar om uit te kiezen. De voornaamste keuze die je moet maken is of je een vaste airco wilt of een mobiele, verrijdbare airconditioning.

Dit artikel werd geschreven door de airco experts van Antwerpen: Airpartners.be

Geef een reactie