Blog over interieur, decoratie en wonen

Inspiratie, Tuin

Klein wonen? Tuinier verticaal!

verticaal tuinieren

Tuinieren is een leuke hobby. Het is vervullend om met echte levende, kwetsbare gewassen en planten om te gaan, en het ziet er erg vrolijk uit. Dat wil je! Toch is er niet altijd ruimte om te tuinieren, bijvoorbeeld als je een hele kleine tuin hebt die volledig betegeld is, of dat je bijvoorbeeld hoog in een appartement woont. Je hebt dan niet veel aarde om in te woelen. Toch zijn er dan ook andere opties, zoals het moderne verticaal tuinieren.

Wat is het?

Verticaal tuinieren gebeurt in een stelling waarin bakken met aarde zitten. Omdat deze bakken boven elkaar staan heb je een groot oppervlakte beschikbare aarde, maar neemt het niet veel plek in beslag. Ideaal voor op een balkon dus! Zo’n stelling kun je krijgen in veel verschillende vormen en maten. Je zou er ook zelf eentje kunnen bouwen.

Wat je nodig hebt

Een paar zakken potgrond, wat gereedschap en uiteraard wat zaden, dan kom je al een heel eind. Van de natuur heb je eigenlijk alleen nog maar zonlicht nodig. En een klein beetje ruimte natuurlijk. Je hebt ook een dosis energie en geduld nodig, want het is niet zo dat je de stelling vol kunt zetten met planten en na een aantal weken een fleurig geheel zult hebben. Het is vergelijkbaar met een echte tuin, maar dan iets kleiner. Dit is natuurlijk alleen maar leuk als je van tuinieren houd. Verwacht activiteiten zoals water geven, uitstekende planten bijknippen, zaden, wieden en overpotten. Ook zal je af en toe de aarde eens moeten vervangen, omdat het zichzelf niet kan herstellen in zo’n bak. Dit doe je elk jaar ongeveer.

Natuur binnen handbereik

Het grote voordeel aan verticaal tuinieren is hoeveel sfeer het toevoegt aan een ruimte. Het geeft een nodige shot natuur en groen aan ruimtes die dat anders zullen missen. Het is zo leuk dat het ook best kan als je wel gewoon plek hebt om horizontaal te tuinieren, gewoon voor het uitzicht!

Geef een reactie