Blog over interieur, decoratie en wonen

Inspiratie, Tuin

Kenmerken van de beukenhaag

De groene beuk ook wel de Fagus Sylvatica genoemd wordt vaak gebruikt om de tuin te kunnen afsluiten. De beukenhaag staat bekend als een gemakkelijk te onderhoud plant die tevens ook in de winter zijn blad zal behouden. De kleur van de bladeren veranderen uiteraard wel, maar ze blijven ook daadwerkelijk in de haag zitten. Hierdoor zullen nieuwsgierige mensen nog steeds niet in de tuin kunnen kijken. Beukplanten vertelt in dit artikel meer over de kenmerken en het verzorgen ervan. 

Een beukenhaag of haagbeuk in de tuin

De beukenhaag en de haagbeuk is zijn niet exact hetzelfde. Dit verschil is dan ook alleen in de winter te zien. De beukenhaag is namelijk een bladhoudende beukplant, waar de beukenhaag dit niet is. In de winter zal de beukenhaag dus alleen van kleur gaan veranderen waar de haagbeuk zijn bladeren geheel verliest daarentegen heeft de haagbeuk in de zomer wel een dikkere structuur bladeren. Er zit dus ook daadwerkelijk een verschil in de structuur van de bladeren. De bladeren van de haagbeuk zijn namelijk wat ruwer en meer generfd. 

Fagus Sylvatica vs Fagus Sylvatica Atropunicea

Onder de beukplanten zijn twee bekende soorten. Dit is de groene beukplant ofwel de Fagus Sylvatica en de rode beukplant die ook wel de Fagus Sylvatica Atropunicea wordt genoemd. Op de kleur van de bladeren na hebben beide planten vrijwel dezelfde eigenschappen. Er zit echter wel een verschil in prijs. De rode beukenhaag is namelijk wat duurder dan de groene. Dit komt omdat de rode beukenhaag niet zo gemakkelijk te kweken is als de groen beukenhaag. Dit is dus wel belangrijk om in de gaten te houden bij het vrijmaken van je budget voor de tuin.  

Het planten van de beukplanten

De beste periode om de beukplanten te planten is tussen november en april. In deze periode hebben de wortels namelijk de beste kans om op de juiste sterkte te komen. Bovendien zijn de planten dan ook goedkoper omdat ze met kale wortel gekocht kunnen worden. Bij het planten is het wel belangrijk bij de kweker na te vragen hoeveel planten er per meter geplant moeten worden.

Geef een reactie