Blog over interieur, decoratie en wonen

Inspiratie

Hoe werken de printers van Formlabs?

3D printen met een printer van Formlabs gaat op een hele specifieke manier. Het is namelijk de techniek van SLA die gebruikt wordt. Dit wordt ook wel stereolithografie genoemd. Het is belangrijk om goed te weten wat dit precies is en hoe je hiervan kan profiteren wanneer je er gebruik van gaat maken. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat de prints van hoge kwaliteit zullen zijn. Het is echter ook belangrijk om te weten dat het printproces wel anders verloopt dan je misschien gewend bent van andere printers. Dit is belangrijk om te onthouden.

Werken met resin vloeistof
De basis van de printers van Formlabs wordt gelegd met  een vloeistof. Dit wordt ook wel resin genoemd. Dit is te vergelijken met het filament zoals je dat uit andere printers kent. Alleen wordt het op een andere manier gebruikt om uit te harden. Door er een laser op te zetten, kan de vloeistof uitharden. Dit uitharden moet flink letterlijk genomen worden. In de 3D printers van deze fabrikant is het proces namelijk geperfectioneerd. Op die manier is dan ook echt voor gehard plastic te zorgen dat onverwoestbaar is. Zo is elk ontwerp uiteindelijk goed uit te werken.

Andere vorm van de printer
Omdat er gewerkt wordt met een laser en met resin, zal het opvallen dat de printers van Formlabs ook net iets anders opgebouwd zijn dan andere modellen van de concurrenten. Het is namelijk zo dat er ruimte nodig is voor het resinreservoir en voor de laser. Aan de andere kant is er daardoor juist ook een groot en aantrekkelijk printoppervlak waar veel mee te maken is. Er is voldoende ruimte om juist ook de meer complexe ontwerpen op de juiste wijze in het geheel uit te werken. Dit maakt de printers ook zo aantrekkelijk in gebruik.

De nabewerking van de prints
Het is belangrijk om te weten dat er ook een nabewerking plaatsvindt wanneer met deze printers gewerkt wordt. Zo is er ook een wasbeurt met IPA nodig. Op die manier is het ontwerp nog beter af te werken. Ook zal het verder uitharden onder invloed van uv-licht. Al deze zaken maken het een afwijkend, maar zeer effectief proces om elk type ontwerp te maken. Of dit nu gaat om een enkele opdracht voor bijvoorbeeld een prototype, of juist om een reeks voor productie. Alles is mogelijk door deze printers ervoor in te schakelen als gebruiker.

Geef een reactie