Blog over interieur, decoratie en wonen

Inspiratie

3 manieren om je vakantiehuis te beveiligen

Nadat je het vakantiehuis in Nederland of elders in Europa op een leuke manier hebt ingericht, wil je voorkomen dat er ingebroken wordt. Het zou immers zonde zijn, als je dure accessoires, televisie of andere spullen worden gestolen! Het beveiligen van een vakantiehuis is vaak niet eenvoudig. Inbrekers weten dat je hier een groot deel van de tijd niet aanwezig zal zijn. Daarbij is het contact met buren vaak minder intensief dan bij je woning. De sociale controle rond vakantiewoningen is hierdoor maar zeer beperkt. Het kan verstandig zijn de vakantiewoning te verhuren op de momenten dat je hier zelf niet aanwezig bent. Ook kun je tijdens de donkere dagen een tijdschakelaar gebruiken. Zodra het buiten donker begint te worden, schakelt de verlichting automatisch in.  

Tip 1: kies voor het juiste hang- en sluitwerk 

Een goede basis voor inbraakpreventie ligt bij het kiezen van het juiste hang- en sluitwerk. Het is raadzaam om je hierover te laten adviseren door een slotenmaker. Zeker bij ramen zijn niet alle soorten raamsloten geschikt. Een insteekslot steekt, zoals de naam al doet vermoeden, in het raamkozijn. Als een kozijn relatief dun is, kan een insteekslot de stabiliteit hiervan ernstig verzwakken. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen! 

Bij deuren is het raadzaam om voor cilindersloten te kiezen. Het beste is de keuze voor sloten met minimaal twee contactpunten. Onder een contactpunt verstaan we een verbinding tussen de deur en het deurkozijn. 

Tip 2: installeer een alarmsysteem in de vakantiewoning 

Op het moment dat het inbrekers lukt om het hang- en sluitwerk open te breken, biedt niks hen nog weerstand. Het is daarom verstandig om naast goede sloten ook een alarmsysteem in huis te installeren. Je kunt hierbij kiezen voor een standaardpakket uit de winkel. Verstandiger is het om een alarmsysteem op maat te laten ontwikkelen. Dat wil zeggen dat een slotenmaker in beeld brengt welke risico’s er binnen je woning voorkomen. Op het moment dat men hier een inventarisatie van gemaakt heeft, kan de samenstelling van het alarmsysteem hierop worden aangepast. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van magneetcontacten, bewegingssensoren en een mistgenerator. 

Wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om een alarmsysteem aan te laten sluiten op een particuliere meldkamer? Zodra het alarm geactiveerd wordt, kan deze meldkamer een beveiliger langs sturen om polshoogte te nemen.  

Tip 3: maak gebruik van beveiligingscamera’s 

Een derde manier om de kans op inbraken te verkleinen, is het gebruik van beveiligingscamera’s. Hang deze camera’s zowel binnen, als buiten je woning. Een camera aan de gevel kan inbrekers op voorhand al afschrikken. De kans dat een inbreker op beeld wordt vastgelegd is groot, wanneer deze een poging waagt in een vakantiehuis met camera’s aan de gevel. Dit wil de inbreker voorkomen! 

Mocht je de investering in beveiligingscamera’s te groot vinden, dan zijn er alternatieven. Denk aan een dummycamera voor aan de gevel. Een dummycamera legt geen beelden vast, maar lijkt wel net echt. Het schrikt inbrekers daardoor wel af! Ook een camera geïntegreerd in een deurbel is tegenwoordig populair. De beelden van deze camera’s kunnen via je telefoon bekeken worden.

Geef een reactie