Blog over interieur, decoratie en wonen

Drie redenen voor een open haard in huis

Eeuwen geleden gebruikten mensen vuur om hun woning mee te verwarmen. Tegenwoordig beschikken de meeste mensen over een centrale verwarming in hun huis. We zien echter ook steeds vaker een open haard terugkeren in Nederlandse woonhuizen. Twijfel jij ook al lange tijd of zo’n open haard iets voor in jouw woning is? Dan ben je hier aan het juiste adres. In onderstaande tekst geven onze schoorsteenvegers namelijk drie redenen voor een open haard in huis.

1. Het verlagen van de energiekosten

Om jouw woning te verwarmen met behulp van de centrale verwarming is energie nodig. Een cv ketel werkt op stroom en er wordt gas verbrand om het water in het systeem te verwarmen. Gebruik van jouw ketel zie je dan ook altijd terug op de energierekening. Heb je een open haard? Dan betekent dit automatisch minder energiekosten. Jij verwarmt jouw woning in dat geval namelijk met de open haard. Hierdoor draait een cv ketel op jaarbasis behoorlijk wat uren minder. Het hout voor in een open haard kost weliswaar ook geld, maar dit is aanzienlijk goedkoper dan stroom en gas.

2. Meer warmte in huis creëren

Moet jij de centrale verwarming telkens behoorlijk hoog zetten om een aangename temperatuur te creëren in huis? Dan is dit een goede reden om voor een open haard te kiezen. Met een open haard kun jij het namelijk een stuk warmer maken. Je stelt namelijk geen temperatuur in, zoals je met de thermostaat van de centrale verwarming wel doet. Vind jij het nog niet warm genoeg? Dan gooi je gewoon nog wat extra hout op het vuur. Wil je dat je jouw open haard altijd veilig kunt gebruiken? Zorg er dan wel voor dat je minimaal één keer per jaar een Brugse schoorsteenveger langs laat komen. Doe je dit niet? Dan kan er een schoorsteenbrand ontstaan.

3. Een open haard is verhoogt de sfeer

Een derde reden om voor een open haard te kiezen is omdat het sfeerverhogend is. Niet alleen straalt een open haard warmte uit, maar ook licht. Dit licht is een stuk zachter dan bijvoorbeeld plafondlampen. Daarbij komt dat het vuur in een open haard alle kant op danst. Het kijken naar deze dansende vlammen wordt door veel mensen als sfeervol ervaren.